Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kwaliteit Drentse recreatieve fietspaden ook in 2022 geoptimaliseerd

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De subsidieregeling ‘Kwaliteitsimpuls recreatief fietsnetwerk Drenthe’ wordt gewijzigd en daarmee verlengd. In 2022 is er 3.000.000,- euro beschikbaar om de kwaliteit van recreatieve fietspaden projectmatig te verbeteren. In 2021 is er al 1.000.000,- euro besteed aan het verbeteren van verschillende fietspaden. Gemeenten, natuurbeheer organisaties (Staatsbosbeheer, Stichting Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap) en particuliere grondeigenaren kunnen aanspraak maken op de regeling. Doel is om fietsprovincie Drenthe te voorzien van een optimaal fietsnetwerk en zo het toeristische aanbod te versterken. Dit meldt de provincie Drenthe. 

Gedeputeerde Henk Brink: “De afgelopen jaren hebben we al veel geïnvesteerd in het uitbreiden van ons fietsnetwerk en het verbeteren van de kwaliteit. Deze subsidieregeling bouwt daarop voort en is bedoeld om recreatieve fietspaden een opwaardering te geven zodat ze voldoen aan de eisen van deze tijd. Zodat onze toeristen én inwoners van Drenthe kunnen genieten van het prachtige Drentse landschap en de natuur.”

Kwaliteitsimpuls voor fietspaden

In 2021 hebben de volgende aanvragers subsidie ontvangen om hun fietspaden een kwaliteitsimpuls te geven: Gemeente Coevorden voor ‘Achter de Kibbelkoele’ en ‘Mandeveld Slenerweg’, Midden Drenthe voor ‘Veenbrug’, Westerveld voor ‘Doldersummerweg’, Emmen voor ‘Fietsas Emmen Peelstraat’, Noordenveld voor ‘Brunlaan’, Borger Odoorn voor ‘Westdorperbrug’, Tynaarlo voor ‘Kibbelslaglaan’ en Natuurmonumenten voor fietspaden in het Dwingelderveld.

Verbetering van bestaande fietspaden 

De regeling is bedoeld voor verbetering van bestaande fietspaden en het verbinden van fietspaden, daar waar sprake is van ontbrekende schakels. Verbeteringen zijn bijvoorbeeld het verbreden of verharden van paden, zodat deze comfortabel en veilig zijn voor e-bikes, speed pedelecs, bakfietsen of rolstoelfietsen. De regeling is niet bedoeld voor uitbreiding van het huidige netwerk, omdat Drenthe al over een zeer uitgebreid fietsnetwerk beschikt.

In 2022 kunnen aanvragers meer subsidie aanvragen per project, gaat het subsidiepercentage voor aanvragers omhoog en wordt de regeling ook opengesteld voor particuliere grondeigenaren. 

Door: Nationale Recreatiegids 

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.