Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe kies je de vishengel die bij je past?

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Als je als beginnende visser op zoek gaat naar een vishengel die bij je past kom je per direct voor een gigantische uitdaging te staan. Er zijn namelijk ontelbaar veel vishengels op de markt allemaal met hun eigen specifieke eigenschappen en geschikt voor verschillende vissoorten. Daar komt bij dat verschillende technieken verschillende hengels eisen. Wie zei dat vissen makkelijk was? In dit artikel gaan we je daarom vertellen hoe je als beginner de vishengel kiest die bij je past. 

Een allround vishengel kopen is een lastige opgave

Als je een beginnende visser bent, zul je een goede hengel willen aanschaffen waarmee je op een prettige manier kennis kunt maken deze hobby. Het liefste een allround vishengel. Zoals aangegeven sta je echter meteen voor een uitdaging. Er is een zeer veelzijdige keuze aan hengels en er is niet zoiets als de beste hengel of een allround vishengel voor iedereen. Waar je op gaat vissen en hoe dicht je bij de kant vist of dat je vanaf een boot vist, bepalen uiteindelijk welke hengel je nodig hebt. Niet iedere vishengel is even geschikt om de strijd aan te gaan met bijvoorbeeld een karper. Om deze sterke vissen te vangen, heb je een echte karperhengel nodig en zo zijn er nog tal van andere hengels op de markt die speciaal voor een bepaald soort vis gedacht zijn. Het is dus lastig om een allround vishengel te kopen.  

Hoe kies je een vishengel die bij je past?

Bij het kiezen van een goede allround vishengel spelen je eigen techniek en je vis voorkeuren een grote rol. Je kunt hierin immers onderscheid maken tussen oppervlakte visserij waarbij je gebruik maakt van een dobber, bodemvisserij waarbij je gebruik maakt van lood en kunstaas visserij. Dit zijn vistechnieken die zeer sterk van elkaar verschillen. Kijk alleen meer naar de beetindicatie. Als je gaat vissen met een dobber, zie je aan de bewegingen van de bobber dat je beet hebt. Als je met lood gaat vissen, kiest je vaak meer voor een wat statische vorm van bodemvisserij. In dat geval heb je een beetmelder nodig om je te attenderen. Als je gaat vissen met aas, voel je aan de hengel dat de vis heeft toegehapt.

Het bovenstaande brengt ons bij de techniek van het vissen. Ook hierin is er een onderscheid te maken. Als je met kunstaas gaat vissen, moet je de bewegingen van de hengel goed aanvoelen. Deze bewegingen voel je het beste als je met een relatief korte hengel gaat vissen. Daarnaast kun je met een korte vishengel beter reageren op de activiteit van de vis en heb je een betere kans om dit te kunnen controleren. Omdat het werpgewicht van dit soort hegels te hoog is, kun je met dit soort hengels niet op de bodem vissen. Uiteraard zijn dit soort korte hengels ook niet praktisch om met een dobber te vissen omdat je in dat geval wat verder van de kant af wilt vissen. Hengels die je gebruikt voor het “dobbervissen” zijn uiteraard ook niet geschikt om op de bodem te vissen omdat de constructie (de montage) hiervoor te licht is.

Meer informatie over vishengels

Je ziet dat een vishengel kopen niet zomaar even gedaan is. Mocht je hier nog meer over willen weten of heb je nog vragen neem dan vooral eens een kijkje op de hengelwijzer. Hier vind je handige tips bij het kopen van een vishengel, word je op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes op het gebied van hengelsport en worden er de meest uiteenlopende blogs op het gebied van vissen geplaats.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.