Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onmisbare gadgets tijdens een pittige hike

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Misschien ben je gek op wandelen en ben jij altijd van de partij bij de avondvierdaagse. Dan is hiken wellicht ook iets voor jou. Ben je graag sportief bezig en schrik jij niet terug voor een pittige hike? Dan wil je natuurlijk wel de juiste gadgets bij de hand hebben. Hieronder vind je een aantal onmisbare gadgets die je kunt gebruiken tijdens een pittige hike.

1. Een outdoor horloge of smartwatch

Natuurlijk wil jij ook tijdens het hiken wel bij de tijd blijven. Een outdoor horloge beschikt vaak over GPS, maar ook over allerlei andere handige extra’s die je van een slim horloge mag verwachten. Een smartwatch is de ideale keuze voor sporters, omdat je hierop bijvoorbeeld je stappen bij kunt houden, maar ook je hartslag en verbrande calorieën worden gemonitord. Een echte musthave tijdens het hiken dus!

2. Goede wandelstokken

Tijdens een hike is het fijn om wat extra steun te hebben. Er zijn allerlei soorten wandelstokken, zoals Nordic walking sticks, gewone wandelstokken en wandelstokken met een zitje. Afhankelijk van je leeftijd en jouw behoeften kun je passende wandelstokken kiezen. Het is belangrijk om te letten op het gewicht van de wandelstokken, tenslotte wil je geen zware wandelstokken meeslepen tijdens het hiken. Verder is het goed om op de punt te letten. Sommige wandelstokken zijn zo ontworpen dat ze schokken op kunnen vangen en dus comfortabeler zijn dan andere wandelstokken. Let bovendien goed op de lengte van de wandelstokken. De meeste wandelstokken zijn verstelbaar in lengte. Dit is echt belangrijk om de wandelstokken helemaal aan jouw wensen aan te passen.

3. Comfortabele wandelschoenen en -sokken

Comfortabele wandelschoenen en -sokken vormen de basis van een prettige wandelen. Dat geldt ook voor hiken. Met de juiste wandelschoenen staat of valt je hike, zowel letterlijk als figuurlijk. Tenslotte wil je goede grip hebben op de ondergrond, maar wil je ook jouw voeten zoveel mogelijk steun geven. Ook je sokken zijn erg belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld voor echte wandelsokken kiezen met verstevigde hielen. Een andere keuze zijn compressiesokken voor extra stevigheid. Deze zorgen voor een goede bloeddoorstroming en zijn vooral ideaal wanneer je vaak lange afstanden wandelt.  

4. Voetencrème

Je wilt er natuurlijk niet aan denken dat je voeten beschadigd raken door het vele wandelen, maar toch ligt dit gevaar altijd op de loer. Met de juiste voetencrème verzorg jij jouw voeten optimaal. Je kunt dit het beste al preventief gebruiken, om de huid van jouw voeten goed te hydrateren en zo minder kans te lopen op blaren of zere plekken. Maar ook wanneer het daarvoor al te laat is, en je voeten al pijnlijk zijn, is een voetencrème een aanrader. Dit kan de pijn verzachten en de huid verzorgen. 

5. Outdoor rugzak

Hiken doe je nu eenmaal buiten en dat betekent ook dat het niet altijd droog zal zijn. Met een outdoor rugzak ben je daarop voorbereid. Je hebt meteen de ruimte om handige spullen mee te nemen, maar een outdoor rugzak is doorgaans ook waterdicht. Wel zo fijn als je je camera of smartphone meeneemt tijdens regenachtig weer. 

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.