Padel

Ontstaan er nog echt nieuwe sporten of is het meer variatie op een bekend thema. Eigenlijk doet het antwoord er niet zoveel toe als je er maar plezier in hebt en tegelijk gezonde beweging krijgt. De onderstaande sporten bestaan nog niet echt lang en zijn in de afgelopen jaren in ons land meer populair geworden. Een goed idee om in de gaten te houden of zelf eens te gaan proberen?

1. Padel

Het is best bijzonder als je in je eentje verantwoordelijk bent voor een nieuwe sport. Dat overkwam een Mexicaanse miljonair. Eigenlijk wou hij een tennisbaan bij zijn huis laten bouwen, maar daarvoor was niet voldoende ruimte. Dus koos hij voor een kleiner veld en liet er muren omheen zetten. Padel lijkt op een combinatie van tennis en squash. Het wordt altijd gespeeld door 4 personen, in het midden van de ruimte hangt een net, de bal lijkt op een tennisbal, maar is lichter. Ook de rackets zijn kleiner en lichter dan die bij tennis.

De bedoeling is om te voorkomen dat de tegenstanders de bal terug kunnen spelen. Om het spel langer te laten duren mag de bal ook terug  worden geslagen nadat deze de vloer (kunstgras of gravel) of de muur heeft geraakt. Padel heeft zich eerst door Zuid-Amerika verspreid en in 2010 is de eerste Nederlandse padelclub opgericht.

2. Suppen

Wellicht zou je verwachten dat een sport als suppen in Nederland zou zijn ontstaan, maar niets is minder waar. Suppen komt van Hawaii. Toeristen willen graag foto’s als ze de eerste beginselen van het surfen leren in de woeste golven voor de kust van het eiland. De professionals beseften dat ze de beste foto’s konden maken indien ze op hun surfplank gingen staan. Om zo snel mogelijk dicht bij de actie te komen, werd gebruik gemaakt van een paddel.

Suppen kan in de golven, maar komt meer tot het recht op vlak water. Je hoeft in Nederland geen dure surfplank te kopen, een plastic opblaas board voldoet ook vaak al. Suppen is in korte tijd zeer populair geworden in ons land. Uiteraard moet je het wel eerst onder de knie krijgen, maar daarna is het een uitstekende manier om mooie tochten te maken en ons land eens dichtbij vanaf het water te bekijken.

3. Hiken

Is hiken niet precies hetzelfde als wandelen? In de dikke Van Dale zal je het woord hiken (nog) niet tegenkomen en er is ook geen eenduidige definitie van hiken. Maar als jij straks een wandeling naar het winkelcentrum maakt of meedoet aan de avondvierdaagse, noem je dat geen hike. Bij hiken denk je aan de natuur en soms ruig terrein waar je toch meer werk moet verrichten dan op het trottoir. Hiken doe je niet alleen in de bergen of in de natuur, het kan ook langs het strand of op de buitenweggetjes van het platteland. Als je gaat hiken, zorg je voor goed schoeisel en de juiste kleding. Een rugzak voor het geval niet alles gaat zoals gepland is een echt kenmerk voor een hiker. Ook in ons land wordt hiken steeds vaker beoefend.