Logo_bord-lachgasverbod

De gemeente Groningen komt met een lachgasverbod in een deel van de binnenstad. Het gebruiken van lachgas wordt verboden in het gebied rond de Westersingel en Westerhaven. Daar mag lachgas dan niet meer geïnhaleerd worden op straat. Ook is het dan verboden om lachgas bij je te dragen voor direct gebruik, bijvoorbeeld als volle ballon. Hiermee wil het college de overlast van gebruikers en het zwerfvuil van lachgas tegengaan. Dit meldt de gemeente Groningen.

Het lachgasverbod gaat elke dag tussen 21.00 uur en 09.00 uur gelden in het gebied op deze kaart. Dit wordt met borden aangegeven. Eerder dit jaar is het gebruik van lachgas ook verboden in het uitgaansgebied van Groningen. 
 

Overlast

 
Het afgelopen jaar is de overlast rond de Westersingel en Westerhaven flink toegenomen. Onder meer jongeren die eerst lachgas gebruikten in het uitgaansgebied, zijn daarnaartoe uitgeweken. Zij kopen het lachgas vaak bij een avondwinkel en gebruiken het op straat. Ook is er veel zwerfafval van ampullen en ballonnen. Dit leidt tot een onacceptabele toename van overlast voor de omgeving, aldus het college van B&W.
 

Hangplek

 
“De Westersingel en omgeving heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de ideale hangplek voor overlastplegers, jeugd, gebruikers, dealers en studenten. Deze groepen komen na middernacht op de Westersingel samen om te dealen, te gebruiken, of om rond te hangen (chillen). Dit zorgt voor overlast in de omgeving. Er zijn sinds vorig jaar diverse geweldsincidenten geweest. Vrouwen worden door dealers nagefloten of nageroepen en voelen zich onveilig. Buurtbewoners zijn de overlast meer dan zat en zijn steeds minder bereid om melding te doen. Daarnaast is er sprake van een sterke toename dit jaar van geluidsoverlast. Ook is er sprake van verkeersoverlast, zoals fout parkeren. De overlast is onder meer gerelateerd aan het gebruik van lachgas.”
 

Borden

 
Het lachgasverbod in het gebied rond de Westersingel en Westerhaven gaat op korte termijn gelden, zodra de borden hangen en besluit is gepubliceerd. Met dit verbod loopt Groningen vooruit op een mogelijk landelijk verbod van de verkoop van lachgas voor recreatief gebruik. Een datum hiervoor is nog niet bekend. 
 
Door: Nationale Recreatiegids