Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amersfoort geeft ruim baan aan deelfietsen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Amersfoorters en bezoekers kunnen vanaf deze week elektrische deelfietsen huren die verspreid door de stad staan. Vier aanbieders hebben een vergunning om de fietsen aan te bieden; TIER, Go Sharing, Bondi en Bird. De komende maanden worden deze fietsen geleidelijk in de stad geplaatst. De vergunning is op proef; de komende twee jaar zijn bedoeld om Amersfoorters en bezoekers het concept uit te laten proberen en te evalueren hoe het werkt.
TIER Mobility heeft op maandag 22 november de eerste elektrische deelfietsen geplaatst in Amersfoort. Uiteindelijk kunnen Amersfoorters gebruik maken van 150 fietsen van deze aanbieder. De elektrische fietsen van TIER zijn in grote delen van de stad te vinden, en vooral ook bij vervoersknooppunten en andere drukke gebieden. Ze kunnen op verschillende plekken worden geparkeerd. Mensen die van Amersfoort naar Utrecht willen fietsen kunnen gebruik maken van deze e-bikes, want in Utrecht mogen ook TIER e-bikes worden geparkeerd/uitgecheckt. Het werkt met een app.
 

Totaal aanbod deelvoertuigen aantrekkelijker

 
Wethouder Roald van der Linde (Mobiliteit): “Amersfoort gebruikt al deelauto’s, deelscooters en natuurlijk ook het klassieke openbaar vervoer, bus, taxi en trein. Daar komen nu fietsen bij in de mix. Dat maakt het totaalaanbod van deelvoertuigen steeds aantrekkelijker; je hoeft zelf niet alle soorten voertuigen te bezitten om op de beste manier op je bestemming te komen.”
 

Aanbieder is vereerd

 
Jesper Vis, algemeen directeur Benelux van TIER: “We zijn ontzettend blij en vereerd dat wij de eerste aanbieder zijn van gedeelde e-bikes in Amersfoort. We hopen dat we voor inwoners van Amersfoort een waardevolle mobiliteitstoevoeging zijn aan de stad. Een belangrijk aandachtspunt van TIER is dat de e-bikes netjes worden geparkeerd. Gebruikers krijgen in de app duidelijke instructies, en meerdere medewerkers van TIER staan klaar om e-bikes indien nodig te verplaatsen of te vervangen. Bij drukke plekken, zoals de stationsgebieden, kunnen de fietsen alleen in specifieke parkeerzones worden geplaatst.
 
Door: Nationale Recreatiegids
12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.

11 april '24 (11:29)

Wandelnetwerken vaak gebruikt en scoren vooral in Drenthe goed

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat wandelnetwerken vaak worden gebruikt door wandelaars. Ruim 70 procent van de 3.000 ondervraagden uit de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht en regio’s Noord- en Midden Limburg en Zuid-Limburg loopt weleens op een route van een wandelnetwerk. In Drenthe zijn ze vooral enthousiast over de duidelijkheid en vindbaarheid van de bewegwijzering. Gemiddeld scoren de wandelnetwerken een 8,0. Dit meldt Wandelnet.

09 april '24 ( 8:54)

Limburg hoopt fietstoerisme te spreiden met extra route Gold Race

Limburg hoopt de grote hoeveelheid fietstoeristen in het zuiden van de provincie wat beter te spreiden door het aantal routes van de Amstel Gold Race uit te breiden. Drie delen van het parcours van de Nederlandse wielerklassieker, die komende zondag weer wordt verreden, zijn al jarenlang met bordjes aangegeven zodat ook amateurwielrenners ze kunnen rijden. Daar is nu een extra route bij gekomen, die wat noordelijker ligt.

09 april '24 ( 8:48)

Hinder voor treinreizigers in meivakantie om werkzaamheden

De stations Amsterdam Centraal, Zwolle en Tilburg zijn tijdens de meivakantie slecht te bereiken per trein, of zelfs onbereikbaar. Dit komt door werkzaamheden op het spoor, melden NS en ProRail maandag.

08 april '24 (10:55)

Startbewijzen Bossche Vestingloop liepen hard dit jaar

Een primeurtje voor de Bossche Vestingloop: voor het eerst in achttien edities zijn alle tienduizend startbewijzen vergeven voor het evenement op 26 mei. Dat meldt Brabants Dagblad.

08 april '24 ( 9:41)

Saharazand kleurt Nederlandse hemel rood en oranje

Mensen die gisteravond buiten waren of vanuit hun huis de lucht in keken, zagen dat een prachtige rood-oranje gloed de hemel in het land kleurde. Dit werd veroorzaakt door overwaaiend Saharazand in de lucht. Daardoor was er een heldere gloed in de lucht.

05 april '24 (12:59)

Drenthe heeft ambitie om wandelprovincie van Nederland te worden

Drenthe wil naast fietsprovincie ook wandelprovincie worden. Om dat doel te halen heeft de provincie een wandelnetwerk aangelegd dat volledig op elkaar aansluit. Hiermee kun je in theorie een wandeling maken door Drenthe van in totaal 11.000 kilometer lang, meldt Dagblad van het Noorden.

03 april '24 (13:28)

Camping en natuurgebied op Vlieland deels onder water door regenval

De afgelopen winter kan worden gekenmerkt als druilerig, met veel neerslag. Vlieland weet dat als geen ander. Het eiland heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van een hoog grondwaterpeil. Zo staan niet alleen een aantal fietspaden onder water, maar kampt ook camping Stortemelk met een stortvloed aan water, meldt Omroep Friesland.