Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Prinses Irene, kinderen én kleinkinderen eregasten op 64e Boomfeestdag

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Prinses Irene opent op 10 november de Nationale Boomfeestdag in Alphen aan de Rijn. Samen met haar zoon Prins Carlos, haar dochter Prinses Margarita, schoondochter Viktória en 7 kleinkinderen plant ze een Levensboom in haar eigen Prinses IreneBos. De zeven kleinkinderen planten aansluitend met hun Alphense leeftijdsgenootjes ook bomen in het naar hun oma genoemde bos.
Stichting Nationale Boomfeestdag schenkt het Prinses IreneBos, mede namens de gemeente Alphen aan de Rijn, ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. Hiermee wordt de Prinses bedankt voor haar jarenlange inzet voor de natuur, met bomen in het bijzonder en het betrekken van de nieuwe generatie daarbij. Zij zal na het planten een dankwoord spreken gericht aan de directeur Peter Derksen, die haar het bos in 2019 aangeboden heeft en die die dag na 28 jaar afscheid neemt van de Boomfeestdag.
 

Opening 2020

 
Het bos zou eigenlijk in 2020 opengaan, maar door de coronapandemie is de Boomfeestdag een aantal keer uitgesteld. Woensdag planten 350 kinderen 100-den struiken en bomen in het Prinses IreneBos en plant de prinses dan eindelijk ‘haar’ boom, een populier, als openingshandeling. De populier staat volgens de Keltische Boomhoroscoop voor ‘Filosoof’ en past als geen ander bij de prinses. Bij de planting zijn de Alphense Kinderraad met kinderburgmeester Safae Ahannay aanwezig. Alphen aan den Rijn is de eerste gemeente met een Kinderraad
 

Klimaattop Glasgow

 
Deze week wordt de Klimaattop in Glasgow gehouden. In 1953 werd er ook een wereldklimaatconferentie gehouden, waarbij VN-voorzitter Dag Hammerskjôld opriep tot een ‘World Festival of Trees’ om de aarde te redden en kinderen hierbij te betrekken. Staatsbosbeheer richtte toen Stichting Nationale Boomfeestdag op. Daarmee werd Boomfeestdag, wereldwijd gezien, de allereerste klimaatmaatregel. In 1957 werd de eerste Boomfeestdag gehouden met 1600 kinderen. Nu, 64 jaar later, planten jaarlijks 100.000 kinderen ruim 200.000 bomen en struiken. Net zoveel al 45 voetbalvelden bij elkaar.
 

KinderBomenTop

 
Vanwege de Klimaattop in Glasgow staat Boomfeestdag dit jaar nadrukkelijker dan ooit in het teken van het klimaat. Woensdag gaan 350 kinderen tijdens de KinderBomenTop het gesprek aan met volwassenen over klimaatonderwerpen als industrie, bebouwde omgeving, landbouw en landgebruik, mobiliteit en energie in relatie tot bomen. Zoon Prins Jaime heeft op verzoek van zijn moeder vanuit Glasgow een videoboodschap gestuurd waarin hij de kinderen succes wenst met de presentatie van hun klimaat-ideeën.
 
Door: ANP
22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.