Provincie Groningen investeert 13,5 miljoen in verbeteren fietsinfrastructuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
7 min
De provincie gaat de komende jaren nog eens 11 fietsverbindingen in Groningen verbeteren. Er komen nieuwe fietspaden bij, bestaande routes worden verbeterd en er komt nog meer aandacht voor de veiligheid van fietsers. We trekken 13,5 miljoen euro uit voor de verbetering van het fietsnetwerk. Dit meldt de provincie Groningen.

Regionaal fietsnetwerk

 
In de afgelopen jaren investeerden we vooral in snelle Doorfietsroutes voor de verbindingen tussen de stad Groningen en omliggende dorpen. De komende jaren verbeteren we ook het regionale fietsnetwerk. Het gaat daarbij om projecten in de gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt, Groningen, Stadskanaal en Veendam. 
 

Verkeersveiligheid en snelle uitvoering

 
We geven voorrang aan projecten waar de fietser de weg nu moet delen met auto's en soms met vracht- en landbouwverkeer. Ook routes, waarover bij de Fietsersbond veel meldingen binnenkomen over de verkeersveiligheid, krijgen extra aandacht. Verder kiezen we voor projecten die we snel kunnen uitvoeren (vanaf 2022 of 2023) en waaraan de gemeente kan meebetalen. Waar mogelijk worden werkzaamheden aan het fietspad gecombineerd met groot onderhoud aan de provinciale weg. Dat scheelt extra kosten en verkeersstremmingen.
 

13,5 miljoen euro

 
De provincie investeert 13,5 miljoen euro om de komende jaren een goed provinciaal fietsnetwerk aan te leggen. Die investering komt bovenop de 6.5 miljoen die de provincie in juni 2021 gaf aan vijf projecten, waaronder een nieuwe fietsverbinding tussen Zuidhorn en Leek, een fietsbrug bij Zoutkamp en het verbeteren van de bestaande fietsroute tussen Appingedam en Delfzijl. In totaal investeren we 20 miljoen in de verbetering van het fietsnetwerk. Hiermee is het budget voor fietsprojecten tot en met 2023 verdeeld.
 

Regionale verbindingen

 
We investeren ook in verbindingen naar de belangrijkste plaatsen in onze provincie. Dit zijn routes waar veel fietsers voorkomen. Op die routes krijgen fietsers meer ruimte en voorrang en de fietspaden zelf worden comfortabeler. Voor de fietsroutes Appingedam - Delfzijl en Veendam - Muntendam is nu geld beschikbaar. Voor de trajecten Stadskanaal - Musselkanaal en Winschoten - Scheemda wordt onderzoek uitgevoerd. 
 
Bekijk hier het overzicht van alle projecten voor de komende periode op de kaart:
 
 
Door: Nationale Recreatiegids