Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wat te doen deze herfstvakantie? 5 tips!

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Heb je zin om erop uit te gaan deze herfstvakantie maar nog geen idee waarnaartoe? We hebben 5 tips voor je: voor alle leeftijden en weertypen zit er iets tussen. Laat je inspireren!
Cinekid on Tour – 13 t/m 31 oktober – heel Nederland
 
Cinekid is ’s werelds grootste mediafestival voor kinderen, waarbij bezoekers de kans krijgen bijzondere jeugdfilms te bekijken, interactieve installaties en nieuwe games te ontdekken en diverse mediaworkshops te volgen. Pathé Amsterdam Noord is dit jaar de hoofdlocatie, maar het festival is ook ver buiten de hoofdstad te beleven. Onder de noemer Cinekid on Tour is het evenement op maar liefst dertig locaties door heel Nederland te beleven.
 
Strandstruinen met Doggerland-experts – 23 oktober – De Zandmotor (strand bij Kijkduin)
 
In het kader van de tentoonstelling Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee, organiseert het Rijksmuseum voor Oudheden voor de tweede keer een Strandstruindag, op het strand van De Zandmotor bij Kijkduin. Waar nu de Noordzee is, leefden ooit mammoeten, wolharige neushoorns en Neanderthalers. Sporen van dit prehistorische landschap en zijn bewoners zijn op het strand terug te vinden. Op 23 oktober lopen Doggerland-experts in herkenbare gele hesjes tussen 10.00 en 15.00 uur over De Zandmotor. Ze leggen uit hoe en waar je moet zoeken, beantwoorden vragen en vertellen over bijzondere strandvondsten. Deelname is gratis, vooraf inschrijven kan via rmo.nl/strand
 
Sprookjesfestival – 23 t/m 31 oktober – Arnhem
 
Tijdens de herfstvakantie van regio Zuid staan Arnhem en omstreken in het teken van sprookjes. Op allerlei locaties zijn er dans, theater, muziek, tentoonstellingen en voorstellingen te bewonderen. Ook zijn er workshops en is er een heus Kabouterbos in Park Sonsbeek. De opening van het Sprookjesfestival op 23 oktober gebeurt met een grote wereldbolparade in Arnhem, waar iedereen aan kan meedoen.  
 
OERRR herfst ontdektocht –  18 en 25 oktober – Nationaal Park Dwingelderveld
 
De OERRR herfst ontdektocht is een leuke, leerzame ervaring voor het hele gezin. Samen met een boswachter ga je op pad door het bos en langs de hei. Bomen, planten, paddenstoelen en misschien zelfs reeënsporen: het is allemaal te vinden in Nationaal Park Dwingelderveld. De kinderen krijgen een gratis zoekkaart waarop ze al hun vondsten kunnen aanvinken. 
 
Oesters rapen– tot eind april – op verschillende plekken langs de kust
 
Tot slot een tip waar je ook ver na de herfstvakantie nog iets mee kunt: oesters plukken! Zelf oesters rapen is de laatste tijd flink in opmars, niet alleen in Zeeland, maar ook in andere delen van het land, zoals op de Waddeneilanden of in de provincie Groningen. Op naar het strand, met een mesje en een mand, en eet ze zo uit de hand – verser wordt het niet! – of neem ze natuurlijk mee naar huis voor een feestelijk maal aldaar. Zet de champagne alvast maar koud. Nieuwsgierig hoe oesterrapen in z’n werk gaat en waar je het allemaal kan doen? Lees dan Oesters rapen in Nederland: dit zijn de 8 beste plekken.
 
Door: Nationale Recreatiegids

 

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.