Normal_rss_entry-302923

De huidige coronamaatregelen worden zoals verwacht verlengd tot en met 20 april. "Dat valt tegen", erkent demissionair minister-president Mark Rutte. Maar gezien de nog altijd te snelle verspreiding van het coronavirus en het hoge aantal ziekenhuisopnames, heeft het kabinet geen andere keuze, zegt hij. Op 13 april is er opnieuw een persconferentie over de situatie en maatregelen.

Mochten de cijfers in de tussentijd onverwacht meevallen en er zijn verruimingen mogelijk, dan wacht het demissionair kabinet niet tot het volgende beslismoment, laat Rutte weten.

Rutte spreekt van "de zorgelijke realiteit van vandaag". Op één punt maakt het kabinet een uitzondering: de avondklok gaat, vanwege de zomertijd, vanaf woensdag 31 maart in om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad drongen hier maandag al op aan.

"Voor de rest blijft alles zoals het is", aldus Rutte. "Ik begrijp, dit valt tegen. Ik snap het ongeduld." Als de cijfers de komende tijd meevallen, kan er mogelijk toch al voor 20 april meer. Het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland wordt verlengd tot en met 15 mei. Voor de zomervakantie heeft het kabinet nog geen advies, dat volgt "zo snel mogelijk". Rutte zegt "goede hoop" te hebben dat er tegen die tijd meer kan.

Door: ANP