Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kamer kritisch over verlenging avondklok

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nu het kabinet de avondklok opnieuw wil verlengen, tot eind maart, zwelt de kritiek in de Tweede Kamer op de maatregel aan. Niet alleen oppositiepartijen die al in januari tegen de invoering waren, maar ook partijen als D66 en GroenLinks vragen zich woensdag in een debat in de Tweede Kamer af hoeveel langer het paardenmiddel onder de coronamaatregelen nog kan worden gehandhaafd.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zeiden in de persconferentie van maandag te hopen dat eind maart nieuwe versoepelingen mogelijk zijn. Sinds enkele weken mogen contactberoepen weer aan het werk en kunnen winkels op afspraak weer klanten ontvangen. Maar de avondklok, de "rotmaatregel" die volgens Rutte bovenaan de stapel lag om te verdwijnen, is al ruim anderhalve maand van kracht. Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zou het niet kunnen "dat dit dan zo’n beetje de laatste maatregel is die eraf gaat".

Hoe proportioneel is een avondklok nog als deze wordt gehandhaafd terwijl er andere versoepelingen worden doorgevoerd, vraagt D66-voorman Rob Jetten zich af. GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-leider Lilianne Ploumen sloten zich hierbij aan. SP-leider Lilian Marijnissen vindt het "moeilijk uit te leggen" dat mensen na 21.00 uur niet op straat mogen zijn, maar overdag wel met andere mensen tegelijkertijd mogen winkelen.

Soldaat van Oranje

Klaver merkte daarnaast op dat het in de discussie over de impact van de maatregelen vaak over gezinnen gaat, maar minder vaak over alleenstaanden. "Lekker na 21.00 uur met huisgenoten een spelletje doen, of Netflixen, dat kan niet" voor de 3 miljoen alleenstaanden in het land. Voor hen betekent de avondklok "dat je na 21.00 uur alleen thuis zit, ook daar zien we de mentale gevolgen opstapelen". Het kabinet moet voor hen meer aandacht hebben.

PVV-leider Geert Wilders trok weer fel van leer tegen de verlenging van de avondklok. "Inmiddels is de avondklok vaker verlengd dan de musical Soldaat van Oranje", zei hij smalend.

19 juni '24 (14:53)

Twee stukken natuur bij Driebergen in beheer van Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap heeft twee stukken natuur van in totaal zo’n 8 hectare bij Driebergen overgenomen. Het gaat om een stuk bos in het Driebergse Bos en een historisch parkbos, waar vroeger de buitenplaats Beukenstein zat, meldt Utrechts Landschap.

19 juni '24 (11:02)

Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

18 juni '24 (14:47)

Leden jeugdafdeling IVN mogen natuurgebied inrichten

De IVN-jeugd mag deelnemen aan een interessant project, genaamd ‘Speelraam’. Zij beslissen namelijk mee over de inrichting van een natuurgebied in Grave. De jeugdafdeling van de lokale IVN hielp mee met het maken van de tekening en diende het plan in bij het Waterschap Aa en Maas. Dat meldt NPO Radio 1.

17 juni '24 (12:40)

Deze dinsdag veel regen verwacht, mogelijk wateroverlast in zuidoosten

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.