Normal_rss_entry-298999

Bij de jaarlijkse mollentelling van de Zoogdiervereniging zijn vorige week week ruim 53.000 molshopen gevonden. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar, toen ging het om ongeveer 50.000 molshopen, meldt de organisatie op Nature Today.

Het ging in de meeste gevallen om molshopen die gemeld werden, en een enkele dode mol. Om hoeveel mollen het gaat is niet te zeggen, stelt de organisatie, omdat één mol tientallen hopen kan maken. De Zoogdiervereniging wil met de data meer inzicht krijgen in het graafgedrag en leefgebied van de mol, vooral in stedelijk gebied. Het diertje komt eigenlijk overal voor in Nederland. Behalve op de Waddeneilanden, waar ook dit jaar geen meldingen werden gedaan.

Van vorige week zaterdag tot afgelopen zondag konden mensen hun waarnemingen doorgeven op het speciale mollenmeldpunt van Waarneming.nl, de site van Jaarrond Tuintelling of via Telmee.nl. Normaal gesproken duurt de telling een weekeinde, maar vanwege de vele sneeuw en het hoogwater werd besloten dat er de hele week geteld mocht worden.

Dat de telling werd verlengd, is volgens de organisatie niet echt terug te zien in de cijfers. In de laatste dagen van de actie, eind vorige week dus, was er een duidelijke piek in het aantal waarnemingen. Waarschijnlijk gingen toen veel mensen eropuit vanwege het zachte lenteweer en het smelten van de sneeuw, stelt de Zoogdiervereniging.

Door: ANP