Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Wie een natuurijsklassieker wint, schrijft geschiedenis'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Nu door de Elfstedentocht in coronatijd zo goed als zeker een streep is gezet, is de hoop van de marathonschaatsers verlegd naar het rijden van een onvervalste natuurijsklassieker. "Wie een klassieker wint, schrijft geschiedenis’’, stelt de stichting die sinds 1991 de traditionele wedstrijdtochten op natuurijs organiseert. ‘’We zijn er volop mee bezig en als het ijs meezit, gaan ze er komen. Daar zetten we op in’’, zegt voorzitter David Pos van de Stichting Natuurijs Klassiekers.

Maar dan moet de vorst wel serieus doorzetten, want Pos toonde zich dinsdag somber na wat ijsinspecties. "Het was een prachtige zonnige dag, maar weinig kou. Het heeft zelfs gedooid. Er is nauwelijks ijs bijgekomen. Een verloren dag en dat was wel een domper. Het zag er zo rooskleurig uit. Na die harde wind en de sneeuw zou de wind gaan liggen en de vorst komen; 14 graden onder 0 werd gezegd, maar ik zag het water van de daken druipen en niet alleen hier in Het Gooi, maar ook in Groningen en Noord-Holland heeft het overdag niet gevroren, maar gedooid.’’

Nog altijd zijn de voorspellingen gunstig. Er komen volgens de weersvoorspellers extreem koude dagen en nachten aan. "Als het overdag onder 0 blijft en ‘s nachts hard vriest en het blijft windstil, dan kan het hard gaan op de plassen en meren. Daarvan liggen er al redelijk wat dicht. Maar het mag dan niet gaan kwakkelen met overdag dooi en maar enkele uren echte vorst. Dan groeit het ijs te weinig aan.’’

Nauwelijks herinneren

Pos kan zich nauwelijks herinneren wanneer de laatste echte natuurijsklassieker is geweest. De website van de stichting vermeldt dat er sinds de winter van 1939/1940 meer dan honderd klassiekers zijn verreden, met als laatste in januari 2013 de Ronde van Skarsterlân, een zogenoemde neoklassieker. "We hebben elf traditionele klassiekers en zeven neoklassiekers, wedstrijden die er later zijn bijgekomen, maar die volwaardig meetellen", aldus Pos.

De Noorder Rondritten in Groningen is de oudste, de Oldambtrit in diezelfde provincie is het vaakst gehouden. Verder pronkt de stichting met nostalgische namen als de Ronde van Loosdrecht, de Holland Venetiëtocht, De 100 van Earnewoude, de Noordwesthoekrit, de Amstelmeer Marathon, de Rottemerentocht, de USA Marathon, de Veluwemeertocht en de Driedaagse van Ankeveen. "Ik kan niet zeggen welke tocht er eventueel als eerste kan worden georganiseerd. Ik zou zeggen dat ze allemaal gelijke kansen hebben, maar wat zou het mooi zijn als we ze weer kunnen organiseren."

Het wachten is op toestemming om een zogeheten schaatsbubbel op natuurijs te mogen creëren. De KNSB stuurt woensdag een plan van aanpak voor een mogelijk Nederlands kampioenschap op natuurijs naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als dat erdoorheen komt, wil de Stichting Natuurijs Klassiekers doorpakken.

Door: ANP

19 juni '24 (14:53)

Twee stukken natuur bij Driebergen in beheer van Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap heeft twee stukken natuur van in totaal zo’n 8 hectare bij Driebergen overgenomen. Het gaat om een stuk bos in het Driebergse Bos en een historisch parkbos, waar vroeger de buitenplaats Beukenstein zat, meldt Utrechts Landschap.

19 juni '24 (11:02)

Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

18 juni '24 (14:47)

Leden jeugdafdeling IVN mogen natuurgebied inrichten

De IVN-jeugd mag deelnemen aan een interessant project, genaamd ‘Speelraam’. Zij beslissen namelijk mee over de inrichting van een natuurgebied in Grave. De jeugdafdeling van de lokale IVN hielp mee met het maken van de tekening en diende het plan in bij het Waterschap Aa en Maas. Dat meldt NPO Radio 1.

17 juni '24 (12:40)

Deze dinsdag veel regen verwacht, mogelijk wateroverlast in zuidoosten

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.