Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet laat avondklok gelijk op gaan met harde lockdown

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De avondklok wordt woensdag met drie weken verlengd naar 3 maart om 04.30 uur in de ochtend. Het kabinet besloot dat maandag na crisisoverleg met de meest betrokken ministers. Aanleiding is de onzekerheid over de Britse coronavariant die een stuk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. Justitieminister Ferd Grapperhaus maakte dat na afloop bekend tijdens een persmoment op het ministerie van Algemene Zaken. De Tweede Kamer zal er mogelijk dinsdag nog over debatteren.

De verlenging loopt in beginsel tot 3 maart, maar "als er aanleiding is om er eerder mee te stoppen, dan zullen we dat ook doen", zei de minister. Op 23 februari komt er een nieuw moment voor het kabinet om alle coronamaatregelen te wegen. De avondklok zal dan apart worden beoordeeld en misschien kan die dan volgens hem eerder worden afgeschaft. De avondklok gaat nu gelijk op met de harde lockdown, die het kabinet medio december instelde en vanwege alle onzekerheden al twee keer heeft verlengd, ook tot begin maart.

Grapperhaus zei dat het OMT-team van deskundigen aan het kabinet "gemotiveerd heeft geadviseerd" om door te gaan met de avondklok. Deze maatregel ging op 23 januari in en dat is nog te kort om de effecten van de maatregel goed te kunnen vaststellen. Wel is volgens hem duidelijk dat de mobiliteit en het aantal bezoeken en dus contactmomenten tussen mensen, flink zijn afgenomen.

R-waarde

Ook zorgminister Hugo de Jonge benadrukte dat. "We hebben twee maatregelen tegelijkertijd genomen: het huisbezoek per dag van twee naar één en de avondklok." Hij wees op schattingen die aangeven dat de avondklok een vermindering van 10 procent kan zijn op de zogeheten R-waarde, de mate waarin een besmet persoon een ander besmet. "Die 10 procent valt onder aangenomen 8 tot 13 procent die gezien wordt in het buitenland. Je kan pas later zien of deze aanname ook in het echt klopt", aldus De Jonge.

De avondklok kost politiek gezien veel moeite. Na aanvankelijke weerzin, ging een groot deel van de Kamer vorige maand akkoord, zij het dat die pas inging vanaf 21.00 uur.

Schaatswedstrijden

Vorige week lieten coalitiepartijen VVD en CDA tijdens het coronadebat al doorschemeren dat ze kunnen leven met een verlenging als het OMT dat zou adviseren. Ook GroenLinks, de PvdA en 50PLUS - drie partijen die voor de avondklok stemden - gaven aan met een verlenging te kunnen leven als het OMT dat duidelijk aangaf. PVV-leider Geert Wilders kondigt aan dat hij een debat over de verlenging zal aanvragen, dat dan dinsdag nog moet plaatsvinden.

Premier Mark Rutte liet weten dat er nog onderzoek loopt of schaatswedstrijden voor een groep topmarathonschaatsers op natuurijs toch mogelijk kan zijn als de vorst aanhoudt. De schaatsbond KNSB, de veiligheidsregio's hebben daar nog overleg over met de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Tamara van Ark (Sport). Rutte kwam daarmee terug op zijn uitspraak van vrijdag dat er geen uitzondering zou worden gemaakt voor schaatswedstrijden op natuurijs.

Door: ANP

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

11 juni '24 (11:35)

Aantal optredens en voorstellingen Oerol op Terschelling afgelast door weer

Een domper voor het Oerol-festival op Terschelling. Niet alleen is het niet bepaald optimaal festivalweer, door de weersomstandigheden heeft het festival op het eiland een aantal optreden en voorstellingen moeten schrappen. Zo is het Straattheater niet meer op straat en is een deel van het festivalterrein op het strand niet open gegaan, meldt Omroep Friesland.

10 juni '24 ( 9:27)

Vanaf maandagmiddag code geel in zuidwesten om zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten die vanaf maandagmiddag tot overlast kunnen leiden. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant krijgen ermee te maken, verwacht het weerinstituut. Voor die provincies heeft het KNMI code geel afgegeven tot in de avond.

07 juni '24 (11:27)

Dit is de meest fietsvriendelijke gemeente van het land

Woensdag 5 en donderdag 6 juni was het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Daar kwamen ondernemers en professionals uit de fietsbranche samen om kennis uit te wisselen, te netwerken en actuele vraagstukken met elkaar te bespreken. Maar ook om de fietsgemeente van het jaar bekend te maken. Die vind je in Zeeland, meldt Omroep Zeeland.

06 juni '24 (14:19)

Ruim 3.000 fietsen uit Amsterdams fietsdepot voor kinderen, asielzoekers of re-integratie

 Om Amsterdammers die geen fiets hebben te stimuleren om toch de fiets te gebruiken, geeft de gemeente 3.250 fietsen uit het fietsdepot weg. De fietsen zijn te gebruiken voor fietslessen aan kinderen, voor mensen die in een re-integratietraject zitten of voor asielzoekers en vluchtelingen. Kinderen en volwassenen kunnen zich zo makkelijker en betaalbaar door de stad verplaatsen. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

06 juni '24 (11:04)

Rechter gaat niet mee in eisen Greenpeace voor snelle stikstofreductie natuur

De rechter gaat niet mee in de eisen van Greenpeace voor een snelle stikstofreductie. Volgens de milieuorganisatie is het noodzakelijk dat de overheid onmiddellijk maatregelen tegen stikstofuitstoot neemt om de natuur te behoeden voor verdere achteruitgang. Om de Staat daartoe te dwingen, had Greenpeace een kort geding aangespannen. De voorzieningenrechter die de zaak behandelde, wijst alle vorderingen echter af.