Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recorddrukte voor Reddingsbrigade in 2020

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) moest afgelopen jaar veel vaker in actie komen voor mensen die in problemen waren dan voorgaande jaren. In 2020 registreerde de brigade met 306 reddingen uit levensbedreigende situaties 233 acties meer dan het jaar ervoor (92). Ook werden kinderen en hun ouders of begeleiders veel vaker met elkaar herenigd door lifeguards. Het totale aantal hulpverleningsacties van de reddingsbrigade kwam op 9301, een nieuw record.

Vooral de sterke stroming in muien zorgde er afgelopen zomer voor dat veel vaker recreanten de zee in werden gesleurd, verklaart de Reddingsbrigade Nederland de hoge cijfers. Een recordaantal van 1132 mensen kon afgelopen jaar worden geholpen. Onervarenheid met zwemmen in de zee, maar ook onbekendheid met muien en hoe te handelen als je daarmee te maken krijgt, vormden een groot probleem, stelt de KNBRD.

De organisatie denkt dat het aantal van 1127 vermiste kinderen nog hoger was geweest als de 06-polsbandjescampagne niet zoveel aandacht had gekregen. Bij zo'n honderd posten van reddingsbrigades konden jonge recreanten de polsbandjes krijgen. In 2019 telde de KNBRD 841 vermissingen.

De explosieve toename van hulpacties baart de KNBRD grote zorgen, stelt directeur Koen Breedveld. "Veel Nederlanders kwamen deze zomer naar de kust, waaronder ook die weinig ervaring hebben met zwemmen in zee en die dus in problemen kwamen", zegt hij. De directeur gaat met een nieuw programma ervoor zorgen "dat iedereen vooral kan genieten van het vele water dat Nederland telt". Daarbij krijgen strandvlaggen en publiekscommunicatie prioriteit. De betekenis van de strandvlaggen moet breder bekend worden en het vlaggenprotocol moet overal hetzelfde worden gebruikt. Ook wil de KNBRD het publiek beter bereiken met actuele informatie.

Door: ANP

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

11 juni '24 (11:35)

Aantal optredens en voorstellingen Oerol op Terschelling afgelast door weer

Een domper voor het Oerol-festival op Terschelling. Niet alleen is het niet bepaald optimaal festivalweer, door de weersomstandigheden heeft het festival op het eiland een aantal optreden en voorstellingen moeten schrappen. Zo is het Straattheater niet meer op straat en is een deel van het festivalterrein op het strand niet open gegaan, meldt Omroep Friesland.

10 juni '24 ( 9:27)

Vanaf maandagmiddag code geel in zuidwesten om zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten die vanaf maandagmiddag tot overlast kunnen leiden. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant krijgen ermee te maken, verwacht het weerinstituut. Voor die provincies heeft het KNMI code geel afgegeven tot in de avond.

07 juni '24 (11:27)

Dit is de meest fietsvriendelijke gemeente van het land

Woensdag 5 en donderdag 6 juni was het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Daar kwamen ondernemers en professionals uit de fietsbranche samen om kennis uit te wisselen, te netwerken en actuele vraagstukken met elkaar te bespreken. Maar ook om de fietsgemeente van het jaar bekend te maken. Die vind je in Zeeland, meldt Omroep Zeeland.

06 juni '24 (14:19)

Ruim 3.000 fietsen uit Amsterdams fietsdepot voor kinderen, asielzoekers of re-integratie

 Om Amsterdammers die geen fiets hebben te stimuleren om toch de fiets te gebruiken, geeft de gemeente 3.250 fietsen uit het fietsdepot weg. De fietsen zijn te gebruiken voor fietslessen aan kinderen, voor mensen die in een re-integratietraject zitten of voor asielzoekers en vluchtelingen. Kinderen en volwassenen kunnen zich zo makkelijker en betaalbaar door de stad verplaatsen. Dit meldt de gemeente Amsterdam.