Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Doordeweeks de helft minder mensen op straat tijdens avondklok

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het aantal Nederlanders dat nog op straat gaat na 21.00 uur is doordeweeks gehalveerd sinds de avondklok is ingevoerd. Mensen gaan vroeger op de avond - als ze nog wel naar buiten mogen - op sommige tijden wel iets vaker de deur uit vergeleken met vorige week. Dat meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), dat hiervoor 10.000 mensen van 16 jaar en ouder volgt met een app.

Afgelopen woensdag begaf 3 procent van de Nederlanders zich op straat toen de avondklok van kracht was, tussen 21:00 uur en 4:30 uur. Een week eerder was dat nog 6,4 procent. Op maandag en dinsdag is iets vergelijkbaars te zien. Dat mensen zich 's avonds op straat begeven, hoeft overigens niet te betekenen dat zij zich niet aan de avondklok houden. Want het is toegestaan om naar buiten te gaan als wordt aangetoond dat dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor werk.

Op de vroege avond laten mensen zich op bepaalde momenten juist weer iets meer op straat zien. Op woensdag tussen 18.00 uur en 18.30 uur was bijvoorbeeld 9,4 procent van de mensen onderweg, tegen 8,8 procent een week eerder. Vooral rond deze tijd en tussen 20.00 uur en 21.00 uur zijn mensen iets vaker buiten. Dat kan zowel gaan om bijvoorbeeld een korte wandeling om de container langs de weg te zetten als een lange autorit.

Openbaar vervoer

Ook in het openbaar vervoer is het doordeweeks veel rustiger na 21:00 uur, blijkt uit cijfers van OV-chipkaartbedrijf Translink over maandag en dinsdag. Vergeleken met vorige week checkten mensen tot middernacht twee derde minder in bij een trein, bus, metro, tram of veerpont. Overdag is het op sommige momenten weer iets drukker.

Op normaal gesproken drukke wegen is het ook veel rustiger. Dat meldt het Nationaal Dataportaal Wegverkeer op basis van metingen bij tweehonderd locaties verspreid over Nederland, vooral snelwegen. Tussen 21.00 uur en middernacht reden maandag tot en met woensdag gemiddeld 54 auto's per uur voorbij, tegen 100 een week eerder.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

11 juni '24 (11:35)

Aantal optredens en voorstellingen Oerol op Terschelling afgelast door weer

Een domper voor het Oerol-festival op Terschelling. Niet alleen is het niet bepaald optimaal festivalweer, door de weersomstandigheden heeft het festival op het eiland een aantal optreden en voorstellingen moeten schrappen. Zo is het Straattheater niet meer op straat en is een deel van het festivalterrein op het strand niet open gegaan, meldt Omroep Friesland.

10 juni '24 ( 9:27)

Vanaf maandagmiddag code geel in zuidwesten om zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten die vanaf maandagmiddag tot overlast kunnen leiden. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant krijgen ermee te maken, verwacht het weerinstituut. Voor die provincies heeft het KNMI code geel afgegeven tot in de avond.

07 juni '24 (11:27)

Dit is de meest fietsvriendelijke gemeente van het land

Woensdag 5 en donderdag 6 juni was het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Daar kwamen ondernemers en professionals uit de fietsbranche samen om kennis uit te wisselen, te netwerken en actuele vraagstukken met elkaar te bespreken. Maar ook om de fietsgemeente van het jaar bekend te maken. Die vind je in Zeeland, meldt Omroep Zeeland.

06 juni '24 (14:19)

Ruim 3.000 fietsen uit Amsterdams fietsdepot voor kinderen, asielzoekers of re-integratie

 Om Amsterdammers die geen fiets hebben te stimuleren om toch de fiets te gebruiken, geeft de gemeente 3.250 fietsen uit het fietsdepot weg. De fietsen zijn te gebruiken voor fietslessen aan kinderen, voor mensen die in een re-integratietraject zitten of voor asielzoekers en vluchtelingen. Kinderen en volwassenen kunnen zich zo makkelijker en betaalbaar door de stad verplaatsen. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

06 juni '24 (11:04)

Rechter gaat niet mee in eisen Greenpeace voor snelle stikstofreductie natuur

De rechter gaat niet mee in de eisen van Greenpeace voor een snelle stikstofreductie. Volgens de milieuorganisatie is het noodzakelijk dat de overheid onmiddellijk maatregelen tegen stikstofuitstoot neemt om de natuur te behoeden voor verdere achteruitgang. Om de Staat daartoe te dwingen, had Greenpeace een kort geding aangespannen. De voorzieningenrechter die de zaak behandelde, wijst alle vorderingen echter af.