‘Gebruik telefoon op fiets weer bijna op niveau van voor verbod’

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
43 procent van de Nederlandse consumenten gebruikte afgelopen jaar hun mobiele telefoon tijdens het fietsen. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van consultancybureau Deloitte. Het is een stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen 36 procent van de ondervraagden zei gebruik te maken van zijn telefoon op de fiets. Daarmee is het fietsende telefoongebruik weer bijna op het niveau van 2018, voor het verboden werd.

Ook het gebruik van mobieltjes in de auto is licht gestegen: 36 procent van de Nederlanders doet dat, een procentpunt meer dan een jaar eerder.

De telefoon wordt het meest gebruikt door fietsende jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Maar ook door 55-plussers wordt steeds vaker een mobiel tevoorschijn gehaald op de fiets: 27 procent van hen doet dat wel eens, 10 procentpunt meer dan het jaar ervoor. Mensen gebruiken hun telefoon het vaakst op de fiets om muziek te kiezen en af te spelen. Een derde van de mensen appt terwijl ze aan het fietsen zijn.

In 2019 werd een verbod ingevoerd op het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Volgens Marc Beijn van Deloitte was dat goed terug te zien in de cijfers. "We zagen een fikse afname." Het telefoongebruik op de fiets ging toen omlaag van 49 procent in 2018 naar 36 procent in 2019. "Nu we ruim een jaar verder zijn, lijkt het erop dat het effect van de campagne van de overheid is afgevlakt. Inmiddels zitten we nagenoeg weer op hetzelfde niveau als voor het verbod."

Door: ANP