Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders tot 36 jaar merken de avondklok het meest

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nederlanders gingen vorige week vergeleken met de 'intelligente lockdown' in het voorjaar vaker 's avonds op pad. Mensen van onder de 36 jaar gaan het meest de deur uit tijdens de uren die sinds zaterdag onder de avondklok vallen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

Hoewel mensen van alle leeftijden zich, voordat de avondklok inging, al veel minder op straat vertonen dan voor de coronapandemie, is er een duidelijk verschil te zien met de eerste golf in het voorjaar. Nederlanders zijn vaker onderweg, om bijvoorbeeld een rondje te lopen, met de auto bij iemand op bezoek te gaan, of om naar het werk te fietsen. Bij mensen van 16 tot 36 jaar is dat vooral het geval tijdens het weekend, bij mensen die ouder zijn ook doordeweeks.

Tieners en jongvolwassenen gaan in de regel 's avonds het vaakst naar buiten en dat is tijdens de coronacrisis niet veranderd, hoewel ook zij minder op pad gaan. Op werkdagen was vorige week 1,6 procent van hen om 21.15 uur onderweg, tegen 1,1 procent van de Nederlanders vanaf 36 jaar. Dat kan zowel gaan om een lange autorit als een ommetje van enkele minuten. Vrijdag en zaterdag gaat het rond dezelfde tijd om een verschil tussen ruim 2 en bijna 1 procent.

Coronamaatregelen

Dat jongeren 's avonds meer op straat zijn, hoeft volgens onderzoeker Sander van der Drift van het NVP niet te betekenen dat zij zich ook minder aan de coronamaatregelen houden. "Het kan goed zijn dat jongeren meer essentiële verplaatsingen maken in de avonduren. Denk aan maaltijdbezorgers en jongeren met andere essentiële bijbaantjes."

Vorige week waren Nederlanders vanaf 36 jaar op maandag tot en met donderdag 39 procent meer op pad om 21.15 uur dan tijdens de eerste coronagolf. Bij mensen onder die leeftijd is bijna geen verschil te zien ten opzichte van het voorjaar. Maar bij deze groep is wel een toename van bijna de helft te zien op vrijdag- en zaterdagavond. Hiervoor is telkens een vergelijking gemaakt met week 14, toen de beperkende maatregelen twee weken van kracht waren.

Het NVP houdt via een app een panel van zo'n 10.000 mensen in de gaten, om te analyseren wie wanneer onderweg is.

Door: ANP

19 juni '24 (14:53)

Twee stukken natuur bij Driebergen in beheer van Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap heeft twee stukken natuur van in totaal zo’n 8 hectare bij Driebergen overgenomen. Het gaat om een stuk bos in het Driebergse Bos en een historisch parkbos, waar vroeger de buitenplaats Beukenstein zat, meldt Utrechts Landschap.

19 juni '24 (11:02)

Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

18 juni '24 (14:47)

Leden jeugdafdeling IVN mogen natuurgebied inrichten

De IVN-jeugd mag deelnemen aan een interessant project, genaamd ‘Speelraam’. Zij beslissen namelijk mee over de inrichting van een natuurgebied in Grave. De jeugdafdeling van de lokale IVN hielp mee met het maken van de tekening en diende het plan in bij het Waterschap Aa en Maas. Dat meldt NPO Radio 1.

17 juni '24 (12:40)

Deze dinsdag veel regen verwacht, mogelijk wateroverlast in zuidoosten

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.