Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toch veel liefhebbers voor nieuwjaarsduik op eigen houtje

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen ging vrijdag niet door, maar dat belette tientallen liefhebbers niet om toch het koude water van de Noordzee in te springen. Ook op andere plekken in het land maakten mensen op eigen initiatief een alternatieve nieuwjaarsduik. Veel mensen delen hun ervaringen op sociale media.

Unox had 25.000 blikken met Noordzeewater aan 'thuisduikers' geschonken, die ze om 12.00 uur over hun hoofd konden gieten. En dat werd dan ook gedaan. Ook door mensen die geen blik hadden, maar wel een bak met water hadden gevuld. "Het blijkt dat Nederland behoefte heeft aan zo’n traditie, ook al is het in een net even andere vorm", zegt voorzitter Alex Schuttert van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. "We baalden natuurlijk ook dat we de normale nieuwjaarsduik moesten cancelen. Maar dat zoveel mensen voor de thuisduik hebben gekozen, had ik persoonlijk nooit verwacht."

Vorig jaar trok de traditionele nieuwjaarsduik 60.000 deelnemers. In Scheveningen doken toen 10.000 mensen op de eerste dag van 2020 in de Noordzee. Hoeveel mensen precies hebben meegedaan aan de 'Nieuwjaarsduik uit Blik', weet Schuttert niet. Maar het verbaast hem niet als het er meer waren dan vorig bij de traditionele nieuwjaarsduik.

Toezicht ontbreekt

Dit jaar vond de organisatie het vanwege het besmettingsgevaar met het coronavirus onverantwoord om veel mensen op het strand bij elkaar te laten komen. Desondanks kwamen enkele tientallen mensen op eigen houtje naar de kust om 2021 te beginnen met een frisse duik.

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwde afgelopen week nog om niet te gaan zwemmen in zee of een binnenwater, omdat direct toezicht ontbreekt. Het water in Nederland is momenteel gemiddeld zo'n 7 graden Celsius, wat koud genoeg is om onderkoeling en kramp te veroorzaken bij een zwempartij.

Door: ANP

19 juni '24 (14:53)

Twee stukken natuur bij Driebergen in beheer van Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap heeft twee stukken natuur van in totaal zo’n 8 hectare bij Driebergen overgenomen. Het gaat om een stuk bos in het Driebergse Bos en een historisch parkbos, waar vroeger de buitenplaats Beukenstein zat, meldt Utrechts Landschap.

19 juni '24 (11:02)

Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

18 juni '24 (14:47)

Leden jeugdafdeling IVN mogen natuurgebied inrichten

De IVN-jeugd mag deelnemen aan een interessant project, genaamd ‘Speelraam’. Zij beslissen namelijk mee over de inrichting van een natuurgebied in Grave. De jeugdafdeling van de lokale IVN hielp mee met het maken van de tekening en diende het plan in bij het Waterschap Aa en Maas. Dat meldt NPO Radio 1.

17 juni '24 (12:40)

Deze dinsdag veel regen verwacht, mogelijk wateroverlast in zuidoosten

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.