Nieuw park op Gaasperdammertunnel (A9) verbindt wijken Amsterdam-Zuidoost

De Gaasperdammertunnel (A9) is helemaal open voor verkeer. De eerste vijf rijstroken in de richting van knooppunt Holendrecht werden begin juli al geopend door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Nu worden ook de rijstroken voor verkeer in de richting van het knooppunt Diemen in gebruik genomen. Boven de tunnel komt stadsgroen.

Bovenop het dak van de tunnel is begonnen met de aanleg van een park dat de wijken in Amsterdam-Zuidoost (Bijlmermeer en Gaasperdam) met elkaar verbindt, die voorheen door de A9 werden gescheiden. Het park is eind 2021 gereed. Op het dak komen ook 5000 zonnepanelen die stroom leveren voor de verlichting en de matrixborden.

Langste landtunnel van Nederland

De Gaasperdammertunnel is met 3 kilometer de langste landtunnel van Nederland. De tunnel heeft vijf tunnelbuizen met elf rijstroken, waaronder een wisselstrook, en kent halverwege in- en uitvoegstroken. Van Nieuwenhuizen spreekt van "het grootste wegenbouwproject van de afgelopen tien jaar" en noemt de tunnel "cruciaal" voor de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad.

Door: ANP