Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dankzij grondruiling straks 200 hectare Nieuwe Natuur bij Schokland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Voor het programma Nieuwe Natuur van provincie Flevoland hebben diverse partijen een grote grondruiling mogelijk gemaakt. Door deze grondruiling komt de realisatie van Nieuwe Natuur bij Schokland en Dronten-Oostkant een belangrijke stap dichterbij. Het gaat in totaal om ongeveer 400 hectare aan over te dragen percelen. Dit meldt de provincie Flevoland.
Provincie Flevoland en Stichting Flevo-landschap brengen percelen in die al onderdeel waren van het programma Nieuwe Natuur. De percelen van Het Flevo-landschap liggen in het voormalig Oostvaarderswold in Zeewolde. Het perceel van provincie Flevoland ligt aan de Tarpanweg in Swifterbant, gemeente Dronten. Deze gronden worden geruild met het Rijksvastgoedbedrijf. Met deze grondruiling worden gronden voor de projecten ‘DrontenOostkant’ en ‘Nieuwe Natuur bij Schokland’ verkregen.
 

Grondruiling voor Nieuwe Natuur

 
Er is hard gewerkt om deze ruiling voor te bereiden en te komen tot besluitvorming. Met intensief overleg tussen het Rijksvastgoedbedrijf en de partijen van programma Nieuwe Natuur. Zonder fysiek overleg vanwege de coronacrisis, is er iets unieks tot stand gekomen. Vorige week was het zover en zijn gronden door partijen aan elkaar overgedragen. Gedeputeerde Harold Hofstra: ‘Deze grondruiling is uniek in haar omvang. Een complex proces met verschillende partijen aan tafel. Ondanks de coronacrisis, is het tóch gelukt om samen deze grondruiling voor elkaar te krijgen. Hiermee staat het licht weer op groen voor de verdere realisatie van nieuwe natuur in onze provincie.’
 

Nieuw Natuur bij Schokland

 
Met deze grondruil heeft Het Flevo-landschap al ruim 100 hectare van het centrale projectgebied ten zuiden van Schokland verworven. Het Flevo-landschap is al beheerder van Schokland en een deel van de gronden er omheen. De bijna 200 hectare natuur die uiteindelijk tussen Schokland en de Ramsdijk wordt ingericht, heeft een meervoudige waarde. Natuurontwikkeling en de bescherming van de archeologische bodemschatten van Werelderfgoed Schokland gaan hier hand in hand. De nieuwe natuur completeert de natuurzone rond Schokland en versterkt zo de biodiversiteit en robuustheid. Tegelijkertijd kan het een impuls zijn voor recreatie en toerisme. Directeur Ben Huisman: “Met deze grondruil zetten we een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het eerste Wereld Erfgoed van Nederland en de bijzondere natuur op en rond dit voormalige eiland. Deze combinatie is uniek en verdient het door veel meer mensen ervaren en beleefd te worden.”
 

Nieuwe Natuur Dronten-Oostkant

 
Aan de oostkant van Dronten wordt 70 hectare natuur gerealiseerd. Het gaat hier om gronden van zowel gemeente Dronten als Staatsbosbeheer. Wethouder Roelof Siepel spreekt van een mooie toevoegde waarde voor de Oostkant van Dronten, dat in de omgeving zowel een landschappelijke, recreatieve als agrarische invulling kent: ‘Een belangrijke voorwaarde is dan geweest dat de nieuwe natuur een sterke samenhang heeft met andere functies in het gebied.’
 

Programma Nieuwe Natuur

 
In oktober 2013 is provincie Flevoland gestart met het programma Nieuwe Natuur. Met het programma Nieuwe Natuur stelt provincie Flevoland particulieren en natuurorganisaties in staat zelf toegankelijke en beleefbare natuur te ontwikkelen. Nieuwe natuur die ontstaat vanuit de behoefte van Flevolanders. Natuur dicht bij de eigen woonomgeving. Natuur die op termijn zelfstandig en zonder overheidssteun door de betrokken burgers en organisaties wordt beheerd. Inmiddels is het programma in de uitvoeringsfase en worden diverse Nieuwe Natuurprojecten gerealiseerd. Meer informatie over het programma Nieuwe Natuur is te vinden via Digizine Flevoland.
 
Door: Nationale Recreatiegids
27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.