Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Draf- en rensport smeekt om hervatting activiteiten, net als in rest van Europa

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De Stichting Nederlandse Draf- en Rensport heeft vanmiddag in een petitie aan de Tweede Kamer gevraagd om snelle hervatting van haar activiteiten. “Nederland is het enige land in Europa waar de draf en rensport nog niet op gang is gekomen. Snapt u het nog?” Dit meldt Trusted Media. 
De sector heeft al sinds mei toestemming van het ministerie van Landbouw om achter gesloten deuren weer proeven te houden. De autonome veiligheidsregio’s houden dit af. Daardoor ligt de Nederlandse paardensport als enige in Europa plat. Een schadepost van miljoenen euro’s.
 

Demonstratie draf- en rensport bij de Tweede Kamer

 
Om de petitie kracht bij te zetten verzamelden gisteren op het Plein bij de Tweede Kamer een grote groep betrokkenen om aandacht te vragen voor de houding van de veiligheidsregio’s. Terwijl op een groot scherm een paardenrace werd vertoond, probeerden de demonstranten, gehuld in wedstrijdtenue, zoveel mogelijk aandacht te vragen.
 

‘Niet uit te leggen’

 
De Kamerleden Von Martels (CDA), Moorlag (PvdA) en Van Haga toonden zich zeer betrokken bij het onzekere lot van de draf- en rensport. ,,Als het kabinet morgen niet besluit dat de sector weer aan de slag mag, dan zal ik me ervoor inzetten dat hierover opheldering komt,” verzekerde de CDA’er Maurits von Martels de sector.
 
Het PvdA-Kamerlid van William Moorlag noemt het niet openen van de draf en renbanen een van die niet uit te leggen ongerijmdheden in het beleid. “Onze fractie eist van het kabinet duidelijkheid. Door de ongerijmdheden is het beleid niet uit te leggen, en dat is slecht voor het draagvlak.”
 

‘Nederland wijkt af van Europa’

 
“Nederland is het enige land in Europa waar de draf en rensport nog niet op gang is gekomen. Snapt u het nog? Terwijl er een goedgekeurd protocol ligt. De sector loopt hierdoor miljoenenschade op. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Je ziet dat er nu al races naar het buitenland wegtrekken. Het is maar de vraag of deze ooit nog terugkomen”, zegt Paul Mulder, voorzitter van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport.
 

Economische schade

 
De economische schade is enorm. De bedrijfsvoering technische activiteiten (uitvoer selectieproeven) van de draf- en rensport sector zijn per 12 maart 2020 volledig opgeschort. Hierdoor kunnen alle bij de sector betrokkenen in Nederland geen inkomsten genereren op basis van de nu niet beschikbare prijzengelden en fokpremies.
 
In de nominale situatie worden er afdrachten van de wedomzet op de selectieproeven afgedragen aan de sector voor de uitbetaling van die prijzengelden en fokpremies. Die inkomsten zijn vrijwel volledig weggevallen. Hierdoor is een omzet verlies van circa drieënhalf miljoen euro geleden en is een bedrag van circa twee miljoen euro niet uitgekeerd aan de deelnemers in de vorm van prijzengelden en fokpremies.
 
Volgens Mulder staat niets een snelle hervatting van de activiteiten in de weg. “Mocht het kabinet daar niet toe besluiten, dan is het aan de Kamer om dit recht te zetten. De feiten spreken voor zich.”
 

Door: Nationale Recreatiegids

 
24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.