Zuiderzeeroute LF-icoonroute

De Zuiderzeeroute is al jaren een van de populairste Langeafstand Fietsroutes (LF)  in Nederland. Het rondje om de voormalige Zuiderzee heeft een upgrade gekregen en is omgetoverd tot LF-icoonroute. De nieuwe route is gisteren officieel in gebruik genomen. Dit meldt de provincie Flevoland.

In verband met het Coronavirus gebeurde dit online, met de lancering van de nieuwe website lfzuiderzeeroute.nl
 

Zuiderzeeroute: een Gouden Cirkel van 440 kilometer

 
De 440 kilometer lange fietsroute loopt rondom de voormalige Zuiderzee en toont de rijke historie van wat ook wel de Gouden Cirkel wordt genoemd. De route voert langs historische vissersdorpjes, weidse polders, VOC-Hanzesteden, musea, kastelen.
 

Zuiderzeeroute tweede LF-icoonroute van Nederland

 
De Zuiderzeeroute is nu de tweede LF-Icoonroute die Nederland rijk is. Eerder viel de LF Maasroute die eer al ten beurt. Stichting Landelijk Fietsplatform streeft ernaar langeafstandsfietsers in Nederland straks tien Icoonroutes aan te kunnen bieden. Deze routes worden door het Fietsplatform, in samenwerking met provincies en lokale partners uit verschillende, bestaande langeafstand fietsroutes gevormd. Zo is de Zuiderzeeroute een aaneenschakeling van de ‘oude’ routes LF21, LF22 en LF23. Maar wel met een opvallende aanpassing want er wordt nu twee keer een stuk van de route door Flevoland gefietst. Naast Schokland komt de nieuwe Icoonroute ook door Zeewolde.
 

Zuiderzeeroute nu via Zeewolde

 
De route in Zeewolde begint bij het Horsterveer en loopt tot aan de Nijkerkerbrug. Onderweg komen de fietsers langs het centrum van Zeewolde, door het Weteringpark langs het toepasselijke kunstwerk Sea Level van Richard Serra en door het uitgestrekte Horsterwold. Een uitstapje naar het dorpscentrum of een tussenstop bij een van de recreatiebedrijven is mogelijk. Fietsers kunnen langs de route prima overnachten in een trekkershut, B&B of in een eigen tentje op een van de campings in Zeewolde. Wethouder Egge Jan de Jonge fietste een deel van de route en merkte op: "Voordeel van de rondgaande Zuiderzeeroute is dat je vanuit je eigen huis in Zeewolde kunt starten en als je de hele route rijdt, kom je daar ook weer terug”.
 
Voor meer informatie over de LF-icoonroutes, zie de website van Nederland Fietsland. Benieuwd naar een impressie van de LF Zuiderzeeroute? Die vind je hier.
 
Door: Nationale Recreatiegids