Hollandse Plassen

Het is het grootste watersport- en recreatiegebied van Nederland, ligt midden in de Randstad, maar het is nog lang niet bij iedereen bekend: de Hollandse Plassen. Daar wil een heel aantal partijen nu verandering in gaan brengen, onder meer met de uitgave van een brochure over het waterrijke gebied. Dit meldt de provincie Zuid-Holland. 

De brochure over de Hollandse Plassen werd vlak voor Pinksteren uitgereikt aan gedeputeerde Jeannette Baljeu, verantwoordelijk voor waterrecreatie in Zuid-Holland. Volgens haar heeft magazine een goed beeld van alle mogelijkheden: “Zeker in deze tijd waarin we rekening moeten houden met het coronavirus is ontspannen op een steenworp afstand van je woning heel belangrijk. Ik hoop dat meer inwoners van Zuid-Holland het Plassengebied gaan verkennen. Ik doe hierbij wel de oproep om dit ook veilig, volgens de Corona-regels van het RIVM, te doen. Ook op en langs het water moeten we voldoende afstand van elkaar houden en de drukte vermijden.”
 

Hollandse Plassen

 
De Hollandse Plassen bestaan uit acht grote watersportgebieden, gelegen in het midden van de Randstad, vormen tezamen met veel kleine meren en de verbindende waterwegen het unieke watersport- en recreatiegebied De Hollandse Plassen. Veel mensen kennen de Kagerplassen, het Braasemermeer, de meren in Vlietland, de Westeinder Plassen, de Vinkeveense Plassen, de Loosdrechtse Plassen, de Nieuwkoopse Plassen en de Reeuwijkse Plassen afzonderlijk, maar minder goed als aaneengesloten vaargebied. 
 

Meer bekendheid voor de Hollandse Plassen

 
Met de brochure Hollandse Plassen, flyers, website, vlaggen, borden, een sloepenbox en veel publieksgerichte acties gaan met name watersportondernemers daar verandering in brengen. Hierdoor zal de bekendheid van de Hollandse Plassen vergroot worden, zodat nog veel meer mensen daarvan kunnen gaan genieten. De betrokken gemeenten, provincies, waterschappen en organisaties als HISWA, RECRON, Waterrecreatie Nederland en de ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijders Bond) hebben hiervoor hun steun uitgesproken.
 

Hollandse Plassen: centraal en makkelijk bereikbaar

 
Anders dan de Friese meren en de Zeeuwse wateren liggen de Hollandse Plassen centraal in Nederland en zijn makkelijk en snel bereikbaar, zowel over land als over water, voor de circa 8,2 miljoen mensen die in de Randstad wonen. De locatie tussen de eeuwenoude steden Amsterdam, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Utrecht in combinatie met het natuurschoon van het Groene Hart maken dit een uniek watersportgebied met een grote diversiteit aan recreatiemogelijkheden.
 
Het vaarwegennetwerk tussen de verschillende Hollandse Plassen is zeer uitgebreid. Meer informatie over vaarroutes en de vele recreatiemogelijkheden is te vinden op de website van de Hollandse Plassen. Hier is ook de brochure te vinden.
 
Door: Nationale Recreatiegids