Normal_rss_entry-259276

Het was donderdag op het warmste moment in De Bilt 26,3 graden. Daarmee zijn er maar drie warmere Hemelvaartsdagen gemeten sinds de start van de metingen in 1901. Weeronline meldt dat 27 mei 1954 recordhouder is met 29,2 graden. Op de tweede plaats staat 25 mei 1922 met 27,8 graden en op de derde plaats 28 mei 1992 met 27,2 graden.

Het werd donderdag voor de eerste keer dit jaar 25 graden of meer in De Bilt. Daarmee gaat Hemelvaartsdag 2020 de boeken in als de eerste officiële zomerse dag van 2020. In het zuidoosten van het land werd het vandaag nog warmer met temperaturen rond de 28 graden. Het warmst was het in Westdorpe met 28,7 graden.

Drukke parken en veel auto's op weg naar strand 

Onder meer het Amsterdamse Somerlust, een klein park langs de Amstel, is donderdag volledig ontruimd vanwege een te grote toestroom van mensen. Het park langs de rivier waar slechts plek is voor een paar honderd mensen, was het erg druk. Mensen konden de 1,5 meter afstand niet in acht nemen en daarom werd besloten in te grijpen: boa's en politie ontruimden het grasveld door een lijn te vormen en de mensen te verzoeken het parkje te verlaten. Het ging er gemoedelijk aan toe en er werden niet massaal boetes uitgeschreven. Kort daarvoor werd via de luidsprekers van een voorbijrijdend politiebusje al gewaarschuwd voor een boete.

In de gemeente Heemstede werd ingegrepen door de wegen richting stranden af te sluiten. "De stranden in onze regio (Bloemendaal, Heemskerk, Wijk aan Zee, IJmuiden, Zandvoort) lopen vol. Verschillende toegangswegen naar de kust zijn inmiddels afgesloten. Het dringende advies om niet naar de stranden te komen", meldde de gemeente.

Scheveningen

De toegangswegen naar Scheveningen werden niet afgesloten, maar het was wel aan de drukke kant. Toch kon de 1,5 meter afstand goed in acht worden genomen. "Ben je van plan om naar het strand te gaan? Houd dan altijd 1.5 meter afstand tot anderen. Vermijd drukke gebieden en keer om indien nodig. Alleen samen krijgen wij corona onder controle", riep de politie van Scheveningen op. De hashtag #Scheveningen was de hele dag trending op Twitter.

Verschillende recreatiestranden in Gelderland werden afgesloten omdat beheerder Leisurelands het te druk vond. De Zandenplas bij Nunspeet, het strand Nulde Zuid, Rhederlaag (Giese Kop en Noordoever) bij Zevenaar en De Kuiter Naakstrand bij Bussloo zijn niet meer toegankelijk voor publiek.

Door: ANP