Binnentip van de Dag

Nog éven en dan kan er weer volop buitenshuis gerecreëerd worden. Tot het zover is komen we iedere werkdag met een Binnentip van de Dag, om ook het laatste staartje quarantainetijd zo aangenaam mogelijk te maken. Vandaag: zo krijg je meer vlinders in je tuin.

Hoe leuk zou dat zijn, het hele jaar door vlinders in de tuin? Heel leuk! En dankzij deze vijf tips van Natuurmonumenten moet dat lukken.
 

1: Kies voor planten waar vlinders van houden

 
Niet iedere bloem wordt bekoord door de vlinder. Planten die bijvoorbeeld flink zijn doorgekweekt hebben vaak moeilijk bereikbare nectar, en dat maakt ze onaantrekkelijk voor vlinders. Goed om dus even in te verdiepen. Waar vlinders altijd blij van worden: paarse, roze en gele planten. 
 

2. Denk in seizoenen

 
Plant bloemen voor ieder seizoen. Je hebt voorjaars-, zomer- en herfstbloeiers. Zet in je tuin groen voor elk seizoen, en je zal het jaarrond vlinders hebben. Natuurmonumenten heeft een reeks goede suggesties. 
 

3. Rupsen!

 
Wie vlinders in z’n tuin wil, zorgt voor rupsen. En dat betekent weer: zorgen dat er genoeg voedsel is voor rupsen. Bijvoorbeeld: brandnetels, zeker laten staan! Evenals look-zonder-look en pinksterbloem.
 

4. Alternatieven voor nectar

 
Ook vlinders variëren graag op voedselgebied. Je lokt ze extra door bijvoorbeeld rottend fruit in de tuin te leggen. Waar ze ook dol op zijn: zweet, mest, urine of zelfs van het vocht dat uit dode dieren loopt. Echte fijnproevers hoor, die vlinders!
 

5. Stel het grasmaaien uit

 
Vlinders fladderen graag langs de randen van borders of gazonnen, maar dan moet daar wel wat groeien. Een gekortwiekte grasmat, dat vindt de vlinder helemaal niks. Kortom, lekker laten groeien, die handel!
 
Benieuwd naar nog veel meer informatie over hoe je vlinder het hele jaar door naar je tuin kan lokken? Ga dan gauw naar de uitgebreide variant van deze Top 5, die je vindt op de website van Natuurmonumenten.
 
Door: Nationale Recreatiegids