Binnentip van de Dag #31: zo tover je je stadsbalkon om tot een groene oase

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Nu het coronavirus het recreëren buitenshuis zo goed als onmogelijk heeft gemaakt richten we onze blik naar binnen. Onder de noemer Binnentip van de Dag komen we iedere dag met een idee voor thuisrecreatie, eentje om blij van te worden! Vandaag: zo tover je je stadsbalkon om tot een groene oase.
Nu is hét moment om je stadsbalkon om te toveren tot een groene oase. Zo maak je je eigen groene plek direct bij je huis:
 

1. Het begint met zonlicht

 
Het is geen geheim dat de meeste planten het beste gedijen op balkons op het westen en het oosten. Om welig te kunnen tieren, hebben ze slechts enkele uren zonlicht per dag nodig. Balkons op het noorden zijn vaak wat te donker en balkons op het zuiden juist voor de meeste planten wat te warm.
 

2. Kies het juiste gereedschap

 
Een andere groene vuistregel: voor een tuin op een balkon of terras kun je het beste kleiner tuingereedschap kiezen. Ga voor tuingereedschap met afgeronde hoeken, dan voorkom je dat het gereedschap de wortels beschadigt. Zo kunnen je planten probleemloos groeien.
 

3. Eenvoudig water geven

 
Niet vergeten: water geven! Wanneer er genoeg regen valt kun je dit uitbesteden aan de natuur, maar zeker wanneer er zinderende zomers zoals afgelopen jaren op komst zijn is zelf extra water geven een must. De gieter is natuurlijk altijd goed, maar als je een wateraansluitpunt hebt in de buurt van je balkon of terras, dan kun je er ook voor kiezen om een slanghaspel te gebruiken: er zijn tegenwoordig hele compacte verkrijgbaar. Zo wordt het extra gemakkelijk om je planten gezond en groen te houden.
 
Hulp nodig? De Finse merken iittala en Fiskars hebben hun krachten gebundeld en komen onder de noemer #joyofdoing met tips en producten die het thuistuinieren wel heel aangenaam maken. Ziehier
 
Door: Nationale Recreatiegids