Eikenprocessierups coronavirus

Het is iet het eerste waar je aan denkt bij de coronacrisis, maar ook de bestrijding van de eikenprocessierups heeft eronder te lijden. Oorzaak: een enorm tekort aan beschermende pakken, doordat China nu minder produceert. De pakken die wel binnenkomen gaan bijna zonder uitzondering naar de zorg. Dit meldt NRC Handelsblad.

De eikenprocessierups, berucht om z’n brandharen die bij mensen veel jeuk kunnen veroorzaken, zijn actief van april tot en met augustus. Doorgaans wordt er in mei gestart met het wegzuigen van beestjes door gespecialiseerde bedrijven. Maar de vraag is hoeveel slagkracht die dit jaar hebben.
 

Veel eikenprocessierups-beschermende kleding afgestaan

 
Tegenover NRC Handelsblad laat Marc Custers van de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) weten dat de meeste eikenprocessierupsbestrijders nog slechts voor enkele weken voldoende beschermende kleding op voorraad hebben. “De leveranciers van de pakken krijgen veel minder voorraad uit China. En wat er binnenkomt, is bijna allemaal bestemd voor de zorg”, zo zegt Kusters. 
 
Daarbij komt dat veel bestrijders van de eikenprocessierups beschermende kleding hebben afgestaan aan de zorg. Zo heeft Johan van Reel van aannemersbedrijf Van Reel BV vijfhonderd pakken gedoneerd aan de zorg. Nieuwe klanten neemt hij daarom niet aan, huidige klanten waarschuwt hij voor het tekort. 
 

Impact eikenprocessierups

 
De impact van de eikenprocessierups is niet gering. Vorig jaar gingen er per 100.000 Nederlanders 85 naar de huisarts met jeukklachten veroorzaakt door de Thaumetopoea processionea. Een laisser-fairebeleid is dus eigenlijk geen optie, maar zónder pakken werken ook niet. De hoop is dat er eind mei weer wat beschermende kleding voor de eikenprocessierupsbeschermers komt vanuit China, al zijn er in deze coronatijden natuurlijk nergens garanties voor. 
 
Door: Nationale Recreatiegids