Sprengenberg gesloten - beeld via Natuurmonumenten

Natuurgebied De Sprengenberg, onderdeel van de Sallandse Heuvelrug bij Hellendoorn, gaat deels op slot voor publiek. Natuurmonumenten heeft hiertoe besloten omdat het broedseizoen twee weker eerder dan gewoonlijk heeft aangevangen. Om de vogels niet te storen mogen er voorlopig geen mensen in het gebied komen. Dit melden NOS en RTV Oost.

Ook voor de boswachters is het even schakelen, die gebruiken de winter doorgaans om dennen te zagen, houtwallen te snoeien en ervoor te zorgen dat de heide meer ruimte krijgt. “Maar we horen nu de boomleeuwerik al in het veld. En er zijn ook al baltsende korhoenders waargenomen”, zegt Ruben Vermeer, boswachter van Natuurmonumenten tegen RTV Oost. Alle onderhoudswerkzaamheden zijn daarom gestaakt. 
 

Eerder weer open

 
Voor bezoekers is De Sprengenberg eveneens gesloten, zij het niet helemaal. Via de website van Natuurmonumenten is te zien welk deel niet mag worden betreden, en waar het bezoek nog wel gewoon mag komen. Logisch gevolg van de vroege sluiting van het natuurgebied is dat het naar alle waarschijnlijkheid ook weer eerder opengaat dan normaal. Wanneer dat precies zal zijn is nog niet bekend.
 
Door: Nationale Recreatiegids