Veenendaal Fietsstad 2020 - beeld via persbericht Fietsersbond - foto; Maarten Hartman

… Veenendaal! De Utrechtse gemeente is door de Fietsersbond uitgeroepen tot Fietsstad 2020. Dat is afgelopen vrijdag bekendgemaakt in de Utrechtse Jaarbeurs tijdens Fiets en Wandelbeurs. Veenendaal wist Enschede, Scherpenzeel, Schiermonnikoog en Winterswijk achter zich te laten. Dit meldt de Fietsersbond.

Volgens Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, verdient Veenendaal deze titel als geen ander. “Het is lekker en ontspannen fietsen in Veenendaal, en dat waarderen fietsers. De fietspaden zijn er breed, fietsers voelen zich veilig en fietsparkeerplekken zijn goed geregeld. Ook objectief gezien scoort Veenendaal goed. Een ideale Fietsstad dus.” 
 

Kroon op het werk

 
Wethouder Engbert Stroobosscher van Veenendaal: “We zijn erg blij met deze prijs. Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan onze fietsstad-campagne en met resultaat! Veenendaal is een fietsstad bij uitstek, met de fiets kun je overal snel, veilig, gezond en duurzaam komen. We doen ons best om de fiets-infrastructuur continu te verbeteren, zodat het heerlijk fietsen is in Veenendaal. Deze prijs is echt de kroon op ons werk van de afgelopen tijd.”
 

Andere prijzen

 
Naast de titel Fietsstad 2020 ging Veenendaal ook met de prijs voor beste middelgrote gemeente naar huis. Enschede won de prijs voor beste grote gemeente, terwijl Winterswijk de beste kleine gemeente bleek. Scherpenzeel was ten opzichte van 2018 de grootste stijger, terwijl Schiermonnikoog een eervolle vermelding kreeg voor beste Fietseiland.
 

Over de prijs

 
De ranglijst is samengesteld op basis van het grootste fietsonderzoek van Nederland: ruim 45.000 fietsers gaven hun mening over de kwaliteit van het fietsen in hun omgeving. Dit beeld is aangevuld met een aantal objectieve factoren, bijvoorbeeld de hoeveelheid vrijliggende fietspaden naast 50-wegen, stedelijke dichtheid en hoever fietsers moeten omrijden om op hun bestemming te komen. Meer over de enquête en alle data is te vinden op de website van de Fietsersbond
 
De verkiezing van Fietsstad 2020 werd mede mogelijk gemaakt door Gazelle.