Rheinland Pfalz Ahrtal (foto; Dominik Ket -  via persbericht Fiets en Wandelbeurs)

In Utrecht is vandaag de Fiets en Wandelbeurs van start gegaan, die nog het heel weekend duurt. Dit jaar is Duitsland het themaland en staat het fietsen en wandelen bij onze oosterburen in de schijnwerpers. Dit meldt de Fiets en Wandelbeurs. 

Duitsland is de ideale bestemming voor een actieve vakantie in de natuur. Want wist je dat maar liefst een derde van het landoppervlak beschermd natuurgebied is? 16 nationale parken, 105 natuurparken en 16 UNESCO-biosfeerreservaten liggen klaar om ontdekt te worden. Dat kan perfect op de meer dan 200.000 kilometer aan wandelroutes of op de meer dan 200 langeafstandsfietsroutes. Bovendien is Duitsland zeer betaalbaar én dichtbij, waardoor je ook nog eens je ecologische voetafdruk beperkt. Duitsland is dan ook al meer dan tien jaar de nummer één vakantiebestemming voor Nederlanders.
 

Eindeloos wandelen

 
Met populaire lange-afstandsroutes zoals de Rheinhöhen-Weg, Moselsteig, Harzer-Hexenstieg, Goldsteig of de Rennsteig door het Thüringer Woud kun je als echte wandelliefhebber niet om Duitsland heen. Ken je de route ‘Die Wilde Endert’ al? Deze 21 km lange route in Rijnland-Palts is door lezers van het Duitse Wandermagazin uitgeroepen tot mooiste dagtocht van Duitsland. In de categorie meerdaagse tochten is de eerste plaats voor de ‘ZweiTälerSteig’ in het Zwarte Woud. Goede bewegwijzering en uitstekende ‘wandelaarvriendelijke’ accommodaties langs de routes dragen bij aan het vakantieplezier.
 

Duitsland op twee wielen

 
Ook fietsers vinden aan de andere zijde van de grens een gevarieerd aanbod, dat steeds meer op de trend van e-bikes inspeelt. Met name de routes langs de rivieren zijn populair. De Weser-Radweg, Elberadweg en de Donauradweg zijn uitgegroeid tot een begrip, net als de Ostseeküsten-Radweg. Net over de grens kun je genieten van een fietsvakantie met optimale voorzieningen, zoals in het Ruhrgebied, het Münsterland en aan de Nederrijn. Op de Oranjefietsroute fiets je zelfs zo de grens over, van Apeldoorn naar Lingen of op het nieuwe traject van Apeldoorn naar Moers, dat dit jaar geopend is. Speciaal voor vakantiefietsers is het label Bett+Bike ontwikkeld. Bij accommodaties die dit label voeren, kun je altijd veilig de fiets stallen en is er reparatiemateriaal aanwezig.
 

Lezingen en presentaties

 
Op de Fiets en Wandelbeurs komen de vele aspecten van Duitsland als fiets- en wandelland uitgebreid naar voren. Ervaren reizigers nemen je in het lezingprogramma mee op hun tochten. Regio’s presenteren hun mooiste routes in het Duitslandpaviljoen. En wie wil bijkomen van alle indrukken, kan dat doen op het themalandterras, waar Duitse specialiteiten op het menu staan.
 
De Fiets en Wandelbeurs 2020 vindt van 28 februari tot en met 1 maart plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie over Duitsland is ook te vinden via de website van German National Tourist Board.
 
Door: Nationale Recreatiegids