Pocket Bomenboek

Bomenliefhebbers opgelet: er is een nieuw bomenboek uit, gemaakt om in een jaszak te passen, en dus heel geschikt om mee te nemen tijdens iedere boswandeling op zoek naar de mooiste bomen. Het Pocket Bomenboek, geschreven door Gerard Janssen, is vanaf 25 februari verkrijgbaar. Dit meldt Uitgeverij Snor.

Het Pocket Bomenboek laat lezers stilstaan bij de wonderlijke wereld van bomen. Zo zorgen bomen goed voor elkaar en passen ze hun bloeitijd op elkaar aan. Bovendien blijkt uit onderzoek dat bossen meer zijn dan een verzameling bomen. Een bos kun je zien als een organisme, waarbij de bomen met elkaar communiceren en voor elkaar zorgen. 
 

Zoekkaarten

 
In het Pocket Bomenboek staan naast allerlei informatie over bomen, ook lege pagina’s om je gedachtes en herinneringen op te schrijven, en – superhandig - zoekkaarten om uit te vissen met welke boom je van doen hebt. Auteur Gerard Janssen ging op pad met verschillende boswachters en leerde zo de wereld van de bomen goed kennen: ‘Bomen hebben altijd al tot de verbeelding gesproken. In oude culturen bijvoorbeeld dachten de mensen dat een boom de ondergrondse wereld met de bovengrondse zou verbinden. Alle recentelijke onderzoeken hebben laten zien dat bomen veel magischer zijn dan wij in deze Westerse wereld misschien denken. Ze praten met elkaar via ingewikkelde schimmelstructuren en zorgen ervoor dat nakomelingen het meeste kans maken om te blijven leven. Dit boek is een ode aan de vormen, de kleuren en de mystiek van bomen. Ik hoop dat de mensen door het boekje met andere ogen naar bomen en een bos gaan kijken.”
 

Pocketserie

 
Eerder verschenen in deze serie het Pocket Herbarium, het Pocket Insectenboek, het Pocket Vogelboek en het Pocket Paddenstoelenboek. Het Pocket Bomenboek is net als z’n voorgangers ook in het Duits verschenen bij de Duitse uitgever Eden Books.
 

Gerard Janssen

 
Gerard Janssen is freelance journalist en fervent natuurliefhebber. Hij schrijft voor onder andere Vrij Nederland, Uitgeverij Snor en Nieuw Amsterdam. Bij Snor verschenen eerder van hem: Handboek voor Opa’s en Oma’s en het Zwangerschapsboek voor Mannen. Verschillende van zijn boeken zijn verschenen in het Duits, Engels, Frans, Chinees, Russisch en Fins. De illustraties in dit boek zijn van Maartje van den Noort, die prachtige pentekeningen maakt. Vaak van bloemen, planten en vogels. Voor dit boekje verdiepte ze zich in bomen, en stond versteld van hun schoonheid.
 
Het Pocket Bomenboek kost 14,99 euro, en is al te vinden in de webwinkel van de uitgeverij. Ga daarvoor naar de website van De Wereld van Snor
 
Door: Nationale Recreatiegids