Normal_kou__winter__vorst

Koning Winter heeft bar weinig zin in regeren dit seizoen: het is uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar, en dat blijft voorlopig nog wel even zo. Voor de een zegen, voor de ander een crime. Voor die laatste categorie, de échte kouliefhebbers, zijn er gelukkig opties om dit seizoen toch nog van een koele boost te voorzien – en die zijn vooral binnen te vinden.

Het is een kleine acht jaar geleden dat Nederland voor het laatst met een echte ‘kou-uitbraak’ te maken had: op 4 februari 2020 werd het -22,9 graden Celsius in Lelystad – een temperatuur waar de echte kouliefhebber best een beetje warm van wordt. En nu alleen maar van kan dromen, want voorlopig verkeren de temperaturen riant in de plus. Wie toch échte kou wil ervaren moet naar binnen deze winter.
 

IJsbanen

 
Alleereerst een van de bekendste opties: de kunstijsbaan. Schaatsen op naturijs zit er voorlopig niet in, maar als echt schaatsland heeft Nederland gelukkig genoeg alternatieven, waarvan de meeste overdekt zijn. Naast het bekendste ijsstadion van Nederland (Thialf in Heerenveen) en de oudste kunstijsbaan ter wereld (de Jaap Edenbaan in Amsterdam) zijn volgens de Koninklijke Schaatsbond Nederland (KNSB) nog 21 kunstijsbanen te vinden in ons land. Een overzicht is te vinden op de website Schaatsen.nl.
 

Skibanen & skihallen

 
Nederland voorziet van nature nauwelijks in echte skimogelijkheden, maar dat is met kunstmatige ingrepen in inmiddels ruimschoots rechtgezet: de website van de ANWB vermeld niet minder dan minder dan 77 skibanen. Hier is het overigens niet altijd zo koud als je zou verwachten: het zijn vaak plekken die vooral bedoeld zijn om te leren skiën, en daar is niet altijd sneeuw voor nodig. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gewerkt met rolbanden. Voor de echte kou is een skihal vaak een betere optie. Volgens de website Wintersport.nl heeft Nederland de meeste skihallen ter wereld per hoofd van de bevolking. In totaal zijn er zeven stuks, vooral in de zuidelijke helft van Nederland. De SnowWorld in Landgraaf (naar eigen zeggen “het grootste skidorp van Europa”) heeft met 387 meter de langste piste van Nederland.

 

Cryotherapie 

 
Weinig tijd maar grote behoefte aan kou? Dan is cryotherapie iets voor jou: je wordt dan in een afgesloten ruimte enkele minuten blootgesteld aan temperaturen tussen de -110 en -180 graden Celsius. Bijkomend voordeel: korte tijd in deze menselijke diepvries verkeren zou een heilzame uitwerken op het lichaam hebben. Van spierpijn tot reuma en van vermoeidheid tot huidproblemen, wie zich blootstelt aan de extreem koude (en droge) lucht van een zogeheten cryosauna zou het er allemaal mee kunnen oplossen. De website Treatwell.nl vermeldt 63 locaties waar cryotherapie wordt aangeboden in Nederland.
 

De grens over

 
Wil je toch echt búíten kou ervaren? Dan is de grens over de beste optie. Zo zijn er bijvoorbeeld op een paar uur rijden van Utrecht al wintersportgebieden te vinden, zoals het Sauerland in Duitsland, waar onder meer het bekende skidorp Winterberg is gelegen. De website Skiinformatie.nl zette afgelopen zomer (!) een zevental nabije skigebieden op een rij. Blijf je als kouliefhebber toch liever hier? Dan is het advies: niet te dik kleden, een ice bucket challenge organiseren, en gáán. Je zal zien: kou is afdwingbaar, altijd en overal.
 
Door: Nationale Recreatiegids