Diemerbos

De longlist van Wandelroute van het Jaar 2020, een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, is bekendgemaakt. De prijs geldt voor de hele Benelux. In totaal staan er zes routes op de lijst, waarvan drie geheel in Nederland: Wandelnetwerk Diemerscheg, het Nieuwe Waterliniepad (beide rondom Amsterdam) en het Pronkjewailpad (in de provincie Groningen). Dit meldt het Wandelmagazine.

De longlist bestaat geheel uit Nederlandse en Belgische wandelroutes, waaronder een aantal grensoverschrijdende. Luxemburg dingt dit jaar helaas niet mee.
 

Nieuwe of ingrijpend veranderde wandelroutes

 
Iedereen die wilde kon tot 1 september zijn of haar favoriete wandelroute aanmelden bij de organisatie van de Fiets en Wandelbeurs. Hierbij moest het om trajecten gaan die geheel nieuw waren, of recent ingrijpend waren veranderd. Na de sluitingsdatum is een jury bestaande uit ervaren wandelaars een trits aan paden gaan testen en beoordelen, onder meer op zaken als bewegwijzering, natuurschoon en type ondergrond. 
 

Nieuwe Waterliniepad

 
De langste route die op de longlist staat is het Nieuwe Waterliniepad. Dit Lange Afstand Wandelpad (LAW) van Wandelnet loopt in een ruime boog om Amsterdam, en leidt de wandelaar langs twee verdedigingslinies van weleer: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route van 350 kilometer voert dwars door het stedelijk gebied van de Randstad (van Volendam via Haarlem, Utrecht en Gorinchem naar Dordrecht) maar de natuur is voortdurend aanwezig. Daarnaast volop vertegenwoordigd: forten en vestingstadjes.
 

Diemerscheg

 
De kortste route die op de lijst staat is het Wandelnetwerk Diemerscheg, dat 33 kilometer lang is en langs de zuidoostrand van Amsterdam loopt. De route maakt onderdeel uit van Wandelnetwerk Noord-Holland en loodst de participant door een regio rijk aan natuur, cultuur en geschiedenis.
 

Pronkjewailpad

 
En dan is er nog het Pronkjewailpad in de provincie Groningen. De naam schept verwachtingen: ‘pronkjewail’ betekent namelijk ‘pronkjuweel’ in het Gronings. Het betreft een interactief wandelpad van 250 kilometer lang, dat langs de mooiste gebouwen, musea en kerken van Stad en Ommeland voert. Bij alle pronkjuwelen – onder meer zichtbaar gemaakt met een app –  is een stempel te halen. Zo verzamel je al wandelend de hoogtepunten van Groningen.
 

Grensoverschrijdend

 
Op de longlist staan ook twee grensoverschrijdende paden: het Gilbert van Schoonbekepad (ontwikkeld door de Wandelmaker) dat over een afstand van 244 kilometer van Antwerpen naar Veenendaal (bij Utrecht) loopt, en het Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland, dat over 175 kilometer een wandelverbinding vormt tussen Lokeren in Oost-Vlaanderen naar Hulst in Zeeland. Tot slot dingt het Wandelnetwerk Demer en Dijle mee, dat exclusief door Vlaanderen loopt en maar liefst 340 kilometer lang is.
 
Begin januari maakt de jury de shortlist bekend. Tijdens de Fiets en Wandelbeurs, op 15 en 16 februari in Gent, wordt de winnaar onthuld.
 
Door: Nationale Recreatiegids