Nieuw wandelpad in Zeeland langs belangrijke plekken van de bevrijding

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
In Zeeland is het Bevrijdingspad geopend, een nieuw gemarkeerde wandelroute van 135 kilometer die voert langs plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de bevrijding van Zeeland. Dit meldt Wandelnet.
Het Bevrijdingspad begint in Kapelle (Zuid-Beveland) en eindigt in Arnemuiden (Walcheren). Daartussen slingert het pad via plekken die herinneren aan de strijd die is geleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit gebied, zoals de Slag om de Westerschelde in 1944. Wandelaars passeren onder meer Uncle Beach, de codenaam die de geallieerden gaven aan het strand bij Vlissingen. Voor veel parachutisten van geallieerde zijde was dit het startpunt van de slag die werd geleverd om de Westerschelde weer in handen te krijgen. 
 

Oorlogsmusea

 
Ook liggen er diverse musea langs de route die gelieerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog, zoals het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en het Polderhuis in Westkapelle. Dit museum toont oorlogsvoorwerpen en vertelt het verhaal van de inwoners van het dorp die de Tweede wereldoorlog hebben meegemaakt. In samenwerking met deze twee musea schreef Theo Klanke de wandelgids Wandelen in Zeeland op het Bevrijdingspad - Slag om de Schelde, die hoort bij het Bevrijdingspad. 
 
Het Bevrijdingspad is in één richting bewegwijzerd en is voor ruim de helft (zeventig kilometer) rolstoelvriendelijk. De route is opgedeeld in acht etappes, die tussen de 12 en 23 kilometer lang zij. Voor meer informatie en de wandelgids, zie de website van Landschapsbeheer Zeeland.
 
Door: Nationale Recreatiegids