De Oostvaardersplassen, een van de natuurgebieden waar het Pionierspad langskomt.

Het Pionierspad, de 217 kilometer lange wandelroute die van Steenwijk dwars door Flevoland naar Muiden voert, is verbeterd en vernieuwd. De wandelaar wordt nu door nog meer nieuwe natuurgebieden geleid, waaronder het Waterloopbos en het Oostvaardersveld. Dit meldt Wandelnet.

Het Pionierspad kan gezien worden als een wandeling over de voormalige bodem van de Zuiderzee. 171 kilometer van de route gaat door Flevoland. In deze provincie is ook het meeste aangepast aan het pad; in Zeewolde en Almere ging het zelfs volledig op de schop.
 

Mix van nieuwe natuur en oude cultuur

 
Het Pionierspad meandert door veel nieuwe natuurgebieden en gaat langs een hele trits historische culturele punten. Zo komen wandelaars onder meer door het Nationaal Park Nieuw Land (het jongste natuurgebied van Nederland), Unesco-Werelderfgoed Schokland, de stadsbossen van Almere en het Rijksmonument Waterloopbos: een historisch openluchtlaboratorium waar lange tijd experimenten werden uitgevoerd om het gedrag van water te kunnen onderzoeken. De schaalmodellen staan er nog altijd, en kunnen vaak bewandeld worden. 
 

Kunst

 
Flevoland zette al vrij vroeg in op landschapskunst, en daar zijn langs het Pionierspad veel voorbeelden van te vinden. Zo komen wandelaars onder meer langs tientallen kunstwerken van de Kunstenaarsvereniging van Flevoland. Deze werken worden min of meer onbeheerd gelaten: de natuur en het weer hebben zo vrij spel. Indrukwekkend is ook het 26 meter hoge kunstwerk Exposure van een hurkende man, turend over het Markermeer, dat van de hand van kunstenaar Anthony Gormley is. 
 
Het Pionierspad is een zogeheten Lange-Afstand-Wandelpad en staat geregistreerd als Pionierspad LAW 1-2. Alle informatie over deze wandelroute is te vinden via de website van Wandelnet
 
Door: Nationale Recreatiegids