Normal_trintelzand_in_markermeer__beeld_via_rijkswaterstaat_

Rijkswaterstaat biedt vogelliefhebbers op vrijdag 18 oktober een nieuwe mogelijkheid om Trintelzand te bezoeken. Dit nieuwe natuurgebied verrijst in het Markermeer en is nu al een trekpleister voor bijzondere vogelsoorten. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Eerder organiseerde Rijkswaterstaat deze excursie op 4 oktober. Hiervoor waren meer aanmeldingen dan er plaats was, daarom wordt er nu een tweede mogelijkheid georganiseerd op 18 oktober.
 

Slib van de Houtribdijk

 
Trintelzand bestaat uit dammen, plassen en ondieptes. Het moerassige gedeelte is in de afgelopen anderhalf jaar aangelegd met slib dat beschikbaar kwam dankzij de zandversterking van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Eind 2019 start de aannemer naar verwachting met uitbreiding van Trintelzand met onder andere droge zandplaten. Het hele gebied beslaat hiermee straks meer dan 530 hectare. 
 

Trintelzand als nieuwe habitat

 
Trintelzand moet een nieuwe habitat bieden aan insecten, vissen en andere waterdieren en aan verschillende vogelsoorten. Doel is om hiermee de natuur in het Markermeer diverser te maken en de waterkwaliteit te verbeteren. Trintelzand, zo bleek deze zomer uit een eerste inventarisatie, trekt nu al volop vogelsoorten zoals de visdieven en dwergsterns.
 

Vogelexcursie

 
Tijdens de vogelexcursie op vrijdag 18 oktober 2019 wordt Trintelzand bezocht vanaf het naastgelegen Trintelhaven. Na de introductie wordt het werkterrein van de aannemer op gewandeld via de tijdelijke werkbrug over de N307. Vervolgens zullen er op Trintelzand verschillende vogelsoorten geobserveerd worden. Ecologen en Rijkswaterstaat-medewerkers geven hierbij toelichting op vogelsoorten, de aanleg van Trintelzand en de natuurontwikkelingen in het Markermeer.
 

Permanent toegankelijk

 
Binnenkort is Trintelzand definitief ontoegankelijk voor bezoekers. De tijdelijke werkbrug van de aannemer maakt het mogelijk om nu één keer het gebied onder begeleiding te bezoeken.
 

Programma vogelexcursie Houtribdijk

 
Het programma van de vogelexcursie op vrijdag 18 oktober 2019 verloopt als volgt:
 
09.15 uur: verzamelen op Trintelhaven, halverwege de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Er is niet heel veel parkeergelegenheid, we verzoeken bezoekers om te carpoolen indien mogelijk
 
09.30 uur: introductie over veiligheid. Start begeleide wandeling naar Trintelzand.
 
12.30 uur: terug bij parkeerplaats Trintelzand, einde vogelexcursie
 

Niet voor iedereen

 
Rijkswaterstaat raadt bezoekers aan stevig schoeisel te dragen en indien gewenst voor een goede verrekijker en fototoestel te zorgen. De vogelexcursie is niet toegankelijk voor kinderen. Vanwege de inrichting van het werkterrein en de loopbrug is de excursie helaas ook niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bij slecht weer wordt de vogelexcursie afgelast. In dat geval wordt dat tijdig gemeld per e-mail.
 

Aanmelding vogelexcursie

 
Aanmelden voor de vogelexcursie op vrijdag 18 oktober kan via dit formulier op de website van Rijkswaterstaat. Aanmelden kan vandaag nog tot 15.00 uur. In totaal kunnen er 25 personen mee op excursie.
 
Door: Nationale Recreatiegids