Normal_world_cleanup_day_2019

De herfst begint morgen met de grootste opruimactie ter wereld:  World Cleanup Day. 166 landen doen mee, waaronder Nederland. Inmiddels zijn er al meer dan 1.300 activiteiten aangemeld waarbij mensen de strijd kunnen aangaan met zwerfafval. Dit melden World Cleanup Day en de Plastic Soup Foundation.

De officiële aftrap van World Cleanup Day vindt morgen plaats in Zaltbommel. Burgemeester Pieter van Maaren en de directeur van de Plastic Soup Foundation, Maria Westerbos, geven dan vanaf de Waalkade om 10.00 uur het symbolische startschot voor alle opruimacties in Nederland. Dat zijn er veel – de teller staat inmiddels op 1.345 – en ze zijn zeer divers. 
 

Ploggen

 
Zo kun je in Amsterdam in het Vondelpark een Greenfit Bootcamp doen: een uurtje plastic rapen tijdens een actieve bootcamp. Ook in Almere is zo’n win-win-activiteit: daar kun je op verschillende plekken in de stad mee doen aan ploggen. Dit fenomeen is komen overwaaien uit Zweden, en is een samentrekking van ‘plastic rapen’ en ‘joggen’. Op de website van Visit Flevoland staat meer informatie.
 

Van Dolfinarium tot snelwegberm

 
Ook het Dolfinarium in Harderwijk doet mee aan World Cleanup Day. En dat loont: wie meehelpt het zwerfafval op te ruimen in Harderwijk krijgt korting op de entreeprijs van het Dolfinarium. Op Vlieland kunnen mensen mee doen aan Schoon Vlie! rondom de beroemde camping Stortemelk, of meehelpen het uitgestrekte natuurgebied de Vliehors schoon te maken. Wie naar een minder idyllische plek streeft, maar wel eentje met een hoge zwerfafvaldichtheid: ook in de berm langs de A4 bij Heijningen staat een opruimactie gepland.
 
Voor alle opruimacties op zaterdag 21 september, zie de websites van World Cleanup Day en Plastic Soup Foundation. Inmiddels hebben zich al meer dan 15.000 mensen aangemeld om mee te doen aan een van de schoonmaakactiviteiten.
 
Door: Nationale Recreatiegids