Natuurmonumenten maakt natuur steeds toegankelijker voor mensen met beperking

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Natuurmonumenten maakt tientallen natuurgebieden en natuurspeelplekken toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn al 27 gebieden ontsloten, daar komen de komende maanden nog 13 bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en informatievoorzieningen toegankelijk gemaakt. Dit meldt Natuurmonumenten.
Daarnaast heeft Natuurmonumenten ook nog eens tien OERRR speelnatuurplekken ontwikkeld waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid, dit jaar van 7 tot en met 11 oktober, worden op tal van deze plekken bijzondere evenementen georganiseerd. 
 

Natuur toegankelijk voor iedereen

 
Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bezoek aan de natuur mensen gelukkiger én gezonder maakt. Wij vinden dat iedereen de kans moet hebben om van de natuur te genieten. Óók de vier miljoen Nederlanders voor wie het, door een beperking, niet vanzelfsprekend is om de natuur in de gaan. We gaan nog veel meer doen om deze groep te verwelkomen in onze gebieden. Hopelijk inspireren we gemeenten, provincies en zorginstellingen om samen met ons door te gaan met deze ontzettend belangrijke opdracht.”
 

Samenwerking

 
De aanleg van de toegankelijke natuur kon worden gerealiseerd dankzij een bijdrage van 1,9 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Natuurmonumenten werkte de afgelopen drie jaar bovendien nauw samen met Groen en Handicap, de Speeltuinbende, HandicapNL, Ieder(in) en het Gehandicapte Kind om de natuurgebieden en natuurspeelplekken écht toegankelijk te maken voor mensen en kinderen met een beperking. 
 

Toegankelijke natuur in de spotlights

 
Om zoveel mogelijk mensen te attenderen op de toegankelijke routes en speelnatuurplekken, en waar deze te vinden zijn, is Natuurmonumenten de campagne Onbeperkt Genieten gestart. Daarnaast is Natuurmonumenten de partner van de Week van de Toegankelijkheid, waarbij cultuur en natuur dit jaar centraal staat. Gedurende deze week organiseert Natuurmonumenten met Ieder(in) op meer dan twintig locaties activiteiten die geschikt zijn voor mensen met en zonder beperking. Daarnaast vindt op woensdagmiddag 16 oktober een groot publieksevent in Oisterwijk plaats. Meer informatie hierover en een overzicht van alle activiteiten, routes en speelnatuurplekken is te vinden op de website van Natuurmonumenten.  
 
Door: Nationale Recreatiegids