Normal_fietser__snelheid

PvdA Noord-Brabant heeft de heuveltoppen in de Zuid-Nederlandse provincie in het vizier voor meer fietsplezier. Na plannen voor een geasfalteerd fietspad naar de top van de Bavelse Berg bij Breda, willen twee statenleden nu ook de Gulbergen, de hoogste top van Brabant, beter bereikbaar maken voor recreatieve fietsers. Ondertussen wordt er assertief gedroomd over het aanleggen van een heuse Brabantse heuvelroute. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

De PvdA-statenleden Edith van Dijk en Stijn Smeulders willen het ijzer smeden nu het nog heet is. Volgens hen is de wielersport nog nooit zo populair geweest in Nederland als nu, en kan het zich zeker in Noord-Brabant op extra interesse verheugen sinds provinciegenoten Steven Kruijswijk en Mathieu van der Poel nationaal en internationaal wielersuccessen boeken. 
 

Van vuilstort naar fietsheuvels

 
Het plan om de zestig meter hoge Gulbergen – een dankzij vuilstort gevormde heuvel tussen Nuenen en Geldrop-Mierlo – voor recreatieve fietsers bedwingbaar te maken komt voort uit vergelijkbare plannen voor de Bavelse Berg bij Breda. Net als deze 23 meter hoge glooiing bij Breda moet de Gulbergen een permanent opengesteld fietspad voor wielrenners krijgen. Nu al kan de top bereikt worden via een grindpad, maar die is eigenlijk alleen geschikt voor mountainbikes. Volgens Van Dijk en Smeulders verdient het hoogste punt van Noord-Brabant een betere ontsluiting voor fietsers, zodat iedereen van het uitzicht over de provincie kan genieten.
 

Brabantse Heuvelroute

 
Stijn Smeulders droomt alvast vooruit, en zou het liefst zien dat er netwerk komt in Brabant, waarbij van col naar col gefietst kan worden. Om dat mogelijk te maken zouden meer ‘vuilstortheuvels’ in de provincie een fietspad moeten krijgen. Ook Toerclub Nuenen is hier enthousiast over. De voorzitter hiervan, Maarten Klomp, ziet nu te vaak Brabantse fietsers naar Limburg uitwijken ‘om een colletje te bestijgen’. Als dat straks in eigen provincie zou kunnen, zou dat natuurlijk hartstikke mooi zijn, zo stelt hij.
 
Tourclub Nuenen is de organisator van de fietstocht Dak van Brabant, waarbij op een mountainbike de Gulbergen bestegen kan worden. De eerstkomende editie is op 9 februari 2020.  
 
Door: Nationale Recreatiegids