Normal_boom__hei__nederland__wolk__blauwe_lucht__struik

Vanaf vandaag start de verkiezing Boom van het Jaar. Tot 16 oktober kunnen mensen via de website van initiatiefnemer SBNL Natuurfonds stemmen op hun favoriete exemplaar, waarbij ieder provincie meedingt met één boom. De winnaar wordt vervolgens de ‘inzending’ van de Europese Verkiezing Boom van het Jaar 2020. Dit meldt Trouw.

De twaalf bomen werden geselecteerd door een vakjury die bestaat uit Frits Mohren, hoogleraar bos­ecologie en bosbeheer aan de Universiteit van Wageningen, schrijver Gerbrand Bakker (onder bekend van de de jeugdroman Perenbomen bloeien wit) tuinontwerper en mede-oprichter van het magazine Seasons Beatrix Kleuver, ANWB-adviseur Paul Makken en rentmeester Maaike Brasz van SBNL Natuurfonds.
 
De twaalf bomen werden door een vakjury geselecteerd uit een lijst van 148 exemplaren. Dat waren er oorspronkelijk 149, maar één boom verdween van de lijst: door toedoen van de zware zomerstorm in juni sneuvelde de monumentale apostelboom die op de begraafplaats in het Drentse Wilhelminaoord stond. De bomen die de shortlist hebben gehaald zijn: de mysterieuze jeneverbes (Zeegse, Drenthe), de Scheve Linde (Dronten, Flevoland), de Marilandicapopulier in de Prinsentuin (Leeuwarden, Friesland), de Zwarte populier aan de Waaldijk (Opijnen, Gelderland), de kabouterboom (Saaxumhuizen, Groningen), de Oude Dame Castanea sativa (Vlodrop, Limburg), de Heksenboom van Zwarte Kaat  (Bladel, Noord-Brabant), de Ulmus hollandica ‘Belgica’ aan de Keizersgracht (Amsterdam, Noord-Holland), de Bakspiekereik op Erve Scholten, (landgoed Twickel, Overijssel), de grafwachter van Sparrendreef (Vianen, Utrecht), de beuk met de moeilijke voeten (Middelburg, Zeeland) en de Lijnbaanplataan, (Rotterdam, Zuid-Holland).
 

Troeteleik

 
Stemmen kan via deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom. Bij iedere boom staat een omschrijving en een kort verhaal. Vorig jaar, toen de verkiezing voor het eerst plaatsvond, won een van de bekendste bomen van Nederland: de troeteleik in de middenberm van de snelweg A58 bij Ulvenhout. De boom staat officieel nog steeds op de nominatie om gekapt te worden – Rijkswaterstaat wil er de weg verbreden – maar na de verkiezing wordt er nu toch een studie verricht om te kijken of de boom behouden kan blijven. Op 17 oktober wordt bekendgemaakt wie dit jaar het predicaat Boom van het Jaar krijgt toebedeeld. 
 
Door: Nationale Recreatiegids