Normal_zakkenrollen__portemonnee__zakkenrollerij

Wie in juli en augustus de Nederlandse kust bezoekt doet er goed aan zijn spullen in de gaten te houden. In deze zomermaanden zijn zakkenrollers namelijk bovengemiddeld actief op het strand, waarbij toeristen en dagjesmensen hun favoriete doelwit zijn. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit meldt RTL Nieuws.

Het CBS deed onderzoek naar zakkenrollerij in de periode 2016-2018, en zag dat in ruim een kwart van de gevallen het zakkenrollen in jullie en augustus had plaatsgevonden in de Nederlandse kuststreek. In de rest van het land vond zakkenrollen juist minder vaak plaats. 
 

Weinig aangifte

 
En verklaring is snel gevonden: in de zomermaanden is het extra druk aan de Nederlandse kust met toeristen en dagjesmensen. In het hoogseizoen vinden er hier rond de 4 miljoen overnachtingen per maand plaats. In het gros van de gevallen waarbij aangifte wordt gedaan van zakkenrollerij komt 73 procent dan ook niet uit de gemeente waar de roof geschiedde. In totaal werd er in juli en augustus 50 gerolde zakken, 290 gestolen fietsen en 345 andersoortige diefstallen per maand gemeld in Nederlandse kustgemeenten. Dat is gering te noemen gezien het grote aantal toeristen dat in die periode daar verblijft.
 
Meer informatie over het onderzoek naar zakkenrollerij is te vinden via de website van het CBS.
 
Door: Nationale Recreatiegids