Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fietsbus over Afsluitdijk nog niet erg populair: gemiddeld half persoon per rit

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Sinds 1 april kunnen fietsers niet meer over de Afsluitdijk. Althans, niet door zelf te fietsen. Met de tweewieler de waterkering oversteken kan nog steeds, maar dan met de zogeheten fietsbus. Dit alternatieve vervoermiddel wordt echter nog niet erg intensief gebruikt. Gemiddeld zit er een half persoon per rit in de bus. Dit meldt de Leeuwarder Courant.
Aan ruimte geen gebrek in de fietsbus: maximaal kunnen er dertig personen en vijftien fietsen mee. Zowel vanuit Den Over (Noord-Holland) als Kornwerderzand vertrekt er ieder uur een bus. Onderweg stoppen deze nog bij Breezanddijk en het Afsluitdijkmonument. Naast fietsers is de bus ook bedoeld voor wandelaars en voor mensen in een scootmobiel. Het gebruik is gratis. Toch wordt de bus maar met mate gebruikt: dagelijks worden er 25 ritten uitgevoerd (vanaf kwart voor acht ’s ochtends), waarvan in totaal gemiddeld 10 mensen gebruik maken. En dat komt neer op nog geen half persoon per bus.
 

Beeldvorming

 
Rijkswaterstaat, die de ritten verzorgt, laat zich niet uit het veld slaan door de cijfers. Volgens woordvoerder Jacob Jansen wordt er inmiddels door zo’n 250 tot 350 personen gebruik gemaakt van de fietsbus (wat neerkomt op gemiddeld twee personen per rit). Daarbij is het tijdstip bepalend voor de beeldvorming stelt hij: "Het merendeel van de tijd zijn er passagiers. Het komt voor dat er op sommige ritten niemand mee gaat en sommige ritten is de fietsbus behoorlijk vol", zo citeert de Leeuwarder Courant hem. Daarnaast geeft hij aan dat Rijkswaterstaat zich voor de inzet van de fietsbus heeft beraamd op het aantal fietsers dat normaliter over de Afsluitdijk gaat. Volgens Jansen zijn dat er in het recreatieseizoen gemiddeld 200 per dag, in het voor- en naseizoen 50 tot 100, en in de winter minder dan 50. 
 

Nog één keer fietsen over de Afsluitdijk

 
Op dit moment wordt de Afsluitdijk grootscheeps gerenoveerd. Deze herstel- en verstevigingswerkzaamheden duren tot en met het voorjaar van 2022. Tot die tijd kan de Aflsuitdijk alleen op gezette momenten fietsend worden overgestoken. Deze zomer kan dat nog één keer, op zondag 18 augustus. Voor en na die tijd is er: de fietsbus.
 
Door: Nationale Recreatiegids
17 juni '24 (12:40)

Deze dinsdag veel regen verwacht, mogelijk wateroverlast in zuidoosten

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

11 juni '24 (11:35)

Aantal optredens en voorstellingen Oerol op Terschelling afgelast door weer

Een domper voor het Oerol-festival op Terschelling. Niet alleen is het niet bepaald optimaal festivalweer, door de weersomstandigheden heeft het festival op het eiland een aantal optreden en voorstellingen moeten schrappen. Zo is het Straattheater niet meer op straat en is een deel van het festivalterrein op het strand niet open gegaan, meldt Omroep Friesland.

10 juni '24 ( 9:27)

Vanaf maandagmiddag code geel in zuidwesten om zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten die vanaf maandagmiddag tot overlast kunnen leiden. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant krijgen ermee te maken, verwacht het weerinstituut. Voor die provincies heeft het KNMI code geel afgegeven tot in de avond.

07 juni '24 (11:27)

Dit is de meest fietsvriendelijke gemeente van het land

Woensdag 5 en donderdag 6 juni was het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Daar kwamen ondernemers en professionals uit de fietsbranche samen om kennis uit te wisselen, te netwerken en actuele vraagstukken met elkaar te bespreken. Maar ook om de fietsgemeente van het jaar bekend te maken. Die vind je in Zeeland, meldt Omroep Zeeland.