Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Videoshow op gevel Westfries Museum toont Hoorn in de Gouden Eeuw

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Op vrijdag 23 augustus gaat in Hoorn de videoshow Twee Graden in première, dat het verhaal vertelt van Hoorn in de Gouden Eeuw. Hiervoor verandert de Roode Steen, het centrale plein van de Noord-Hollandse stad, in één groot openluchttheater. De gevel van het Westfries Museum wordt een belangrijk onderdeel van het decor. Dit meldt het Westfries Museum. 
Twee graden is een initiatief van de Stichting Herberg Hoorn, het Westfries Museum en Avontuur Vormgevers. Met de show, gemaakt door Mr.Beam Production, wil de stichting het rijke Gouden Eeuw-verleden van Hoorn aan de eigen inwoners en bezoekers van de stad op een aansprekende manier laten zien.
 

Unieke beleving

 
De techniek voor deze bijzondere videoshow staat bekend als videomapping, waarbij een video-animatie op een object wordt geprojecteerd. Het bijzondere zit hem erin dat de projectie volledig wordt aangepast aan de vorm en structuur van het te projecteren object. Dit kan een enkel gebouw zijn, maar ook een complete gevelwand. In Hoorn zullen volgens het persbericht van het Westfries Museum het imposante formaat van de projectie, de speciale visuele 3D-effecten en het ondersteunende geluid voor een unieke beleving zorgen.
 

Kleine IJstijd

 
De videoshow snijdt een actueel thema aan: klimaatverandering. Ook 400 jaar geleden in de Gouden Eeuw was dit aan de orde, zij het met een cruciaal verschil: toen werd het niet twee graden warmer, maar twee graden kouder. Vandaar de titel. De periode tussen 1570 en 1670 wordt ook wel de Kleine IJstijd genoemd. Twee Graden laat zien hoe onze voorouders daarmee omgingen en hoe klimaatverandering zelfs bijdroeg aan de enorme welvaart  in de Gouden Eeuw.   
 

Transporteurs van Europa

 
Kooplieden en reders uit Hoorn werden dé transporteurs van Europa door slim in te spelen op kansen die de klimaatverandering bood. Ze haalden graan uit het Oostzeegebied om dat naar het door misoogsten getroffen Zuid-Europa te brengen. Daar laadden ze vervolgens hun schepen vol metproducten waar in de landen rond de Oostzee juist weer behoefte was. Deze ‘moedernegotie’ was de ruggengraat van de welvaart die Hoorn nu nog altijd uitstraalt.
 
De show in Hoorn duurt circa 20 minuten en is gratis. Er is zowel een Nederlandse als Engels versie. De Nederlandse versie begint om 21.00 uur, de Engelse wordt aansluitend vertoond. De show wordt gehouden op het door terrassen omzoomde centrale stadsplein van Hoorn, de Roode Steen, en is daar tot en met 22 september te zien. Meer informatie over de videoshow is te vinden via de website van het Westfries Museum.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.