Videoshow 'Twee Graden' op de gevel van het Westfries Museum (Hoorn)

Op vrijdag 23 augustus gaat in Hoorn de videoshow Twee Graden in première, dat het verhaal vertelt van Hoorn in de Gouden Eeuw. Hiervoor verandert de Roode Steen, het centrale plein van de Noord-Hollandse stad, in één groot openluchttheater. De gevel van het Westfries Museum wordt een belangrijk onderdeel van het decor. Dit meldt het Westfries Museum. 

Twee graden is een initiatief van de Stichting Herberg Hoorn, het Westfries Museum en Avontuur Vormgevers. Met de show, gemaakt door Mr.Beam Production, wil de stichting het rijke Gouden Eeuw-verleden van Hoorn aan de eigen inwoners en bezoekers van de stad op een aansprekende manier laten zien.
 

Unieke beleving

 
De techniek voor deze bijzondere videoshow staat bekend als videomapping, waarbij een video-animatie op een object wordt geprojecteerd. Het bijzondere zit hem erin dat de projectie volledig wordt aangepast aan de vorm en structuur van het te projecteren object. Dit kan een enkel gebouw zijn, maar ook een complete gevelwand. In Hoorn zullen volgens het persbericht van het Westfries Museum het imposante formaat van de projectie, de speciale visuele 3D-effecten en het ondersteunende geluid voor een unieke beleving zorgen.
 

Kleine IJstijd

 
De videoshow snijdt een actueel thema aan: klimaatverandering. Ook 400 jaar geleden in de Gouden Eeuw was dit aan de orde, zij het met een cruciaal verschil: toen werd het niet twee graden warmer, maar twee graden kouder. Vandaar de titel. De periode tussen 1570 en 1670 wordt ook wel de Kleine IJstijd genoemd. Twee Graden laat zien hoe onze voorouders daarmee omgingen en hoe klimaatverandering zelfs bijdroeg aan de enorme welvaart  in de Gouden Eeuw.   
 

Transporteurs van Europa

 
Kooplieden en reders uit Hoorn werden dé transporteurs van Europa door slim in te spelen op kansen die de klimaatverandering bood. Ze haalden graan uit het Oostzeegebied om dat naar het door misoogsten getroffen Zuid-Europa te brengen. Daar laadden ze vervolgens hun schepen vol metproducten waar in de landen rond de Oostzee juist weer behoefte was. Deze ‘moedernegotie’ was de ruggengraat van de welvaart die Hoorn nu nog altijd uitstraalt.
 
De show in Hoorn duurt circa 20 minuten en is gratis. Er is zowel een Nederlandse als Engels versie. De Nederlandse versie begint om 21.00 uur, de Engelse wordt aansluitend vertoond. De show wordt gehouden op het door terrassen omzoomde centrale stadsplein van Hoorn, de Roode Steen, en is daar tot en met 22 september te zien. Meer informatie over de videoshow is te vinden via de website van het Westfries Museum.
 
Door: Nationale Recreatiegids