Het beroemde kasteel Schaloen in Schin op Geul (Valkenburg aan de Geul / Zuid-Limburg)

De Zuid-Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul is verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2019. Via de website van tevoetonline.nl kon er gestemd worden. Ook Raalte (Overijssel) en Opsterland (Friesland) deden het erg goed. De top-3 lag uiteindelijk zo dicht bij elkaar dat de vakjury van de wandelwebsite de doorslag gaf. Dit meldt tevoetonline.nl.

Het was een absolute nek-aan-nekrace. Valkenburg kreeg 33,6 procent van de stemmen, Raalte 33,2 en Opsterland 33,1. De jury hakte uiteindelijk de knoop door, en volgde hierbij de communis opinio. Afgelopen vrijdag werd het felbegeerde Wandelgemeente van het Jaar-beeldje uitgereikt bij de Kluis op de Schaelsberg. 
 

Themaroutes, onverharde paden en wandelevenementen

 
De gemeente in het hart van Zuid-Limburg wordt vooral geprezen om het afwisselende landschap, de overnachtingsmogelijkheden, de goede informatievoorzieningen, de bereikbaarheid, de aanwezigheid van themaroutes, en, last but not least, de omvang van het wandelaanbod an sich: Valkenburg heeft maar liefst 360 kilometer aan wandelpaden, waarvan een groot percentage bestaat uit onverharde wandelpaden. Daarnaast vinden er populaire wandelevenementen plaats in de directe omgeving, waaronder de Heuvelland4daagse (van 8 tot en met 11 augustus), de Geuldalwandelmarathon (5 oktober) en de Mergelwandeling (6 oktober). 
 

Dertig wandelroutes

 
Meer informatie over wandelen in Valkenburg aan de Geul is te vinden via de website van RouteYou. Toerismeorganisatie Visit Zuid-Limburg heeft daar een aparte pagina aangemaakt die zich speciaal toespitst op Valkenburg. Hier zijn een dertigtal wandelroutes door de Geulse gemeente terug te vinden. 
 
Door: Nationale Recreatiegids