Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Limburgse Valkenburg aan de Geul Wandelgemeente van het Jaar

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Zuid-Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul is verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2019. Via de website van tevoetonline.nl kon er gestemd worden. Ook Raalte (Overijssel) en Opsterland (Friesland) deden het erg goed. De top-3 lag uiteindelijk zo dicht bij elkaar dat de vakjury van de wandelwebsite de doorslag gaf. Dit meldt tevoetonline.nl.
Het was een absolute nek-aan-nekrace. Valkenburg kreeg 33,6 procent van de stemmen, Raalte 33,2 en Opsterland 33,1. De jury hakte uiteindelijk de knoop door, en volgde hierbij de communis opinio. Afgelopen vrijdag werd het felbegeerde Wandelgemeente van het Jaar-beeldje uitgereikt bij de Kluis op de Schaelsberg. 
 

Themaroutes, onverharde paden en wandelevenementen

 
De gemeente in het hart van Zuid-Limburg wordt vooral geprezen om het afwisselende landschap, de overnachtingsmogelijkheden, de goede informatievoorzieningen, de bereikbaarheid, de aanwezigheid van themaroutes, en, last but not least, de omvang van het wandelaanbod an sich: Valkenburg heeft maar liefst 360 kilometer aan wandelpaden, waarvan een groot percentage bestaat uit onverharde wandelpaden. Daarnaast vinden er populaire wandelevenementen plaats in de directe omgeving, waaronder de Heuvelland4daagse (van 8 tot en met 11 augustus), de Geuldalwandelmarathon (5 oktober) en de Mergelwandeling (6 oktober). 
 

Dertig wandelroutes

 
Meer informatie over wandelen in Valkenburg aan de Geul is te vinden via de website van RouteYou. Toerismeorganisatie Visit Zuid-Limburg heeft daar een aparte pagina aangemaakt die zich speciaal toespitst op Valkenburg. Hier zijn een dertigtal wandelroutes door de Geulse gemeente terug te vinden. 
 
Door: Nationale Recreatiegids
12 juli '24 (10:36)

Na regen van vandaag komt komende week zonneschijn terug

De weersverwachting van vandaag is niet bepaald rooskleurig te noemen. Het is fijn voor de plantjes dat er veel regen valt – alhoewel nu.nl meldt dat er ook veel bomen verzuipen in de regenplassen – maar minder leuk voor ons. Wees niet getreurd: de verwachting voor volgende week ziet er al een stuk beter uit.  

12 juli '24 ( 9:46)

Levende grasmaaiers helpen mee met natuurherstel AWD

Vanaf volgende week lopen er nieuwe dieren door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Die zijn er om te helpen met het natuurherstel in het gebied. Op 15 juli komen honderden schapen naar het duingebied, meldt het Parool.

11 juli '24 (12:39)

Staatsbosbeheer beroofd tijdens vergadering

Da’s pech, een quad, vijf bosmaaiers en twee motorkettingzagen weg. Terwijl het team Oost-Groningen van Staatsbosbeheer zit te vergaderen, weten inbrekers een flinke buit te maken. Onder de neuzen van de bosbeheerders worden de apparaten gestolen, meldt RTV Noord.

10 juli '24 ( 8:59)

ANWB meldt al file bij Arnhem naar Duitsland door grenscontroles

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

09 juli '24 (10:27)

KNMI geeft code oranje af om zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:19)

UNESCO vraagt Nederland om af te zien van gaswinning Ternaard

De zorgen over het behoud van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee zijn door de Nederlandse regering niet weggenomen. Dat meldt de Waddenvereniging maandag op basis van een voorlopig besluit van het internationale werelderfgoedcomité van UNESCO.

09 juli '24 ( 8:48)

Vorig jaar ging 1 op 5 Nederlanders niet op vakantie

Bijna een op de vijf Nederlanders is vorig jaar niet op vakantie gegaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal Nederlanders van 15 jaar of ouder dat thuis bleef, is daarmee opnieuw iets afgenomen. In 2022 ging iets meer dan een vijfde van de Nederlanders niet op vakantie.

08 juli '24 (11:10)

Na 200 jaar wachten komt er een fietsbrug over Amsterdamse IJ

Het heeft zo’n 200 jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. Al zo lang droomt de hoofdstad van het land ervan om een fietsbrug te plaatsen over het IJ en eindelijk is het zover. De financiering ervoor is nu rond, wat betekent dat de Vervoerregio en gemeente Amsterdam gaan beginnen met het realiseren ervan. Op zijn vroegst is de brug in 2034 klaar om opgeleverd te worden, meldt NOS.

08 juli '24 (10:13)

Dit zijn de populairste binnenlandse vakantiebestemmingen

Nederlanders gaan niet alleen graag naar het buitenland tijdens de vakantie; ook Nederlandse bestemmingen zijn populair. Dit jaar is de Veluwe de favoriete plek voor een vakantie, gevolgd door Zuid-Limburg. Wat opvalt is dat Zuid- én Noord-Limburg dit jaar goed scoren, maar dat de reputatie van de provincie als geheel steeds verder wegzakt. Noord-Brabant, Gelderland en Noord- en Zuid-Holland hebben meer te bieden als woon-werkprovincie. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Aan het onderzoek deden sinds 2023 123.000 respondenten mee.

05 juli '24 (12:20)

Deel Nederlandse vakantiegangers mijdt bestemmingen met kans op extreem weer

Vanwege extreme weersomstandigheden in de afgelopen zomers mijden Nederlandse vakantiegangers sommige bestemmingen. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder leden.