ROEF (foto; Claartje Michels)

ROEF organiseert op vrijdag 7 juni en zaterdag 8 juni het jaarlijks terugkerende rooftop festival op veertien van de mooiste daken in Amsterdam Centrum, Oost en Noord. Er is een speciaal programma: van live muziek tot silent disco, van theater tot jeu de boules en van spoken word tot karaoke op de 21e verdieping. Dit meldt ROEF Amsterdam.

Op beide avonden zorgt ROEF, samen met onder andere Vondel Disco, Duke of Tokyo, Juicy, Over het IJ Festival, ODAM en Pop-Up City, voor echte take-overs op én onder indrukwekkende daken. Op zaterdag vindt ROEF De Verdieping plaats: een inhoudelijk dagprogramma met expedities naar nog eens twaalf daken verspreid over heel Amsterdam. Ook komen internationale rooftop-trends aan bod.
 

Aandacht voor de ongebruikte stad op grote hoogte

 
Met het festival wil ROEF aantonen dat er nog veel onbenutte ruimte is in de hoofdstad: in Amsterdam is zo'n elf vierkante kilometer ‘braakliggend terrein’ geschikt voor groene daken, zo berekende Rijksuniversiteit Groningen al eens voor Green Deal Groene Daken. ROEF stelt dat het in de compacte stad essentieel is de ruimte op het dak te benutten, als extra ruimte voor bewoners, stadsgroen en moestuinen, maar bijvoorbeeld ook energieopwekking: groene daken zijn regenwaterbuffers, fijnstoffilters en plekken voor biodiversiteit. 
 

Amsterdam festival op veertien daken

 
ROEF wordt voor de vierde keer georganiseerd. Verspreid over veertien daken is er muziek, eten, drinken en dans. Daarnaast presenteren Cultuurfestival ODAM en Over het IJ Festival theater en kunstinstallaties. Voor het programma en tickets: zie de website van ROEF.
 
Door: Nationale Recreatiegids