Normal_non-smoking__rookverbod__anti-roken__roken_verboden__hek__bord__grijze_lucht

Wie graag rookt op het strand kan Renesse straks beter links laten liggen. De Zeeuwse badplaats streeft er namelijk naar vanaf 1 juni het eerste rookvrije strand van Nederland te hebben. Tenminste: als de bezoekers een beetje meewerken; het verbod is niet af te dwingen. Dit meldt Omroep Zeeland.

Het stuk strand dat straks rookvrij moet worden beslaat een halve kilometer, en is gelegen tussen Strandpaviljoen De Haven van Renesse en Strandovergang Scholderlaan. Informatieborden zullen bezoekers er straks op wijzen dat het om een rookvrij strand gaat, en tijdens het strandseizoen zullen er ludieke acties komen. Hoe die eruit zullen zien wordt niet vermeld in het artikel. Theo Nieuwenhuizen, verantwoordelijk voor het schoonhouden van de stranden op Schouwen-Duiveland, hoopt dat alle inzet vanaf 1 juni tot meer bewustwording leidt over het sigarettenprobleem. 
 

Eerste rookvrije gemeente van Zeeland

 
Ook elders in Zeeland wordt er gepoogd het roken in de openbare ruimte te ontmoedigen. Zo streeft de gemeente Goes ernaar de eerste rookvrije gemeente van de provincie te worden. Rondom openbare gelegenheden als schoolpleinen, speeltuinen en sportvelden worden mensen via borden opgeroepen er niet te roken. Landelijk heeft Groningen op dit front de primeur: in die stad zijn sinds eind september al delen rookvrij.
 

Voorkomen én opruimen

 
Daarnaast wordt er niet alleen extra werk gemaakt van voorkomen, maar ook van opruimen: op drukke strandlocaties op Schouwen-Duiveland gaat een speciale beach cleaner het zand ontdoen van peuken, kroonkurken en klein plastic afval.
 
Door: Nationale Recreatiegids