Normal_fietspad__icoon_op_tegel_

De minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, komt fiets- en wandelorganisaties tegemoet met een plan de Afsluitdijk dit jaar vier zondagen open te stellen voor fietsers en wandelaars. De Fietsersbond, Wielersportbond en Wandelnet vinden dit op hun beurt een veel te mager bod. Dit melden de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân.

De Afsluitdijk is sinds 1 april het toneel van grote renovatie- en versterkingswerkzaamheden. Omwille van de veiligheid van dijkwerkers en weggebruikers is toen door het ministerie besloten het fietspad over de waterkering voor drie jaar te sluiten. Wie nu met zijn fiets over de Afsluitdijk wil moet gebruik maken van een speciale fietsbus die heen en weer pendelt. 
 

Gesneuvelde alternatieven

 
Vanaf het moment dat bekend werd dat de Afsluitdijk voor jaren gesloten zou worden voor fietsers en wandelaars, doen de belangenbehartigers van deze twee groepen verwoede pogingen de sluiting zo veel mogelijk ongedaan te krijgen. Er werd naar verschillende alternatieven gekeken, zoals een veerpont voor fietsers en een tijdelijke fietsbrug, maar die opties vielen af; omdat bij slecht weer vervoer niet mogelijk zou zijn (veerpont), en omdat het de bouwwerkzaamheden zou belemmeren (fietsbrug). Alleen het plan voor de fietsbus leende zich om in praktijk te worden gebracht.
 

Doekje voor het bloeden

 
En nu komt de minister dus met het voorstel de Afsluitdijk vier keer op een zondag open te stellen voor fiets- en wandelpubliek, maar dat plan weet de wielren- en wandelorganisaties niet te bekoren. De Fietsersbond noemt het bod "vrij mager" en "een doekje voor het bloeden". De bond zou het liefst zien dat tijdens de gehele bouwvakperiode de Afsluitdijk wordt opengesteld voor fietsers en wandelaars, een voorstel dat het eerder ook al eens deed in een gesprek met Rijkswaterstaat, maar waar volgens eigen zeggen nooit op is ingegaan. 
 

Petitie, bezwaar en gang naar de rechter

 
De Fietsersbond, Wielersportbond en Wandelnet laten het er niet bij zitten. Collectief hebben ze nog een petitie lopen die tegen de beslissing van de minister pleit, en overwegen ze officieel bezwaar te maken tegen de sluiting. Als laatste middel overwegen ze een gang naar de rechter. Maar zover is het nog niet: eerst zullen ze morgen weer om de tafel zitten met Rijkswaterstaat, om te overleggen over het voorstel van de vier zondagen.
 
Door: Nationale Recreatiegids