Normal_bos__nederland__amsterdam__essentaksterfte

Komende twaalf jaar zullen Staatsbosbeheer en Shell samenwerken om de lege plekken in de Nederlandse bossen die zijn ontstaan door de essentaksterfte, te voorzien van nieuwe bomen. In totaal gaat het om vijf miljoen exemplaren. Dit meldt Staatsbosbeheer.

De essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte die al langer huishoudt in de Nederlandse bossen. Staatsbosbeheer is nu hard bezig de kale plekken die zijn ontstaan door afgestorven bomen, weer van nieuw leven te voorzien. Zo werden er recent om die reden nog 20.000 nieuwe bomen geplant in de provincie Utrecht (ten zuiden van Houten). 
 

Meer armslag

 
Nu gaat Staatsbosbeheer samenwerken met Shell. Dit levert direct extra armslag op: de oliemaatschappij gaat 17,4 miljoen euro investeren in het Buitenfonds, een onafhankelijke stichting die fondsen werft voor de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Naast het aanplanten van gezonde nieuwe bomen om de leegtes in bossen op te vullen, gebeurt dit ook om een bijdrage te leveren aan de reductie van CO2 in de atmosfeer. Shell wil zo een rol spelen in de energietransitie waar Nederland zich voor opmaakt.
 

Certificatiesysteem

 
Ook willen Staatsbosbeheer en Shell met hun samenwerking voor elkaar krijgen dat er op termijn een  gecertificeerd systeem van CO2-credits komt. Dat is er nu nog niet, maar wordt als wenselijk gezien omdat zo'n systeem het aantrekkelijker maakt voor bedrijven om te investeren in de Nederlandse natuur.
 
Meer informatie over de samenwerking tussen de natuur- en oliemaatschappij is te vinden via de website van Staatsbosbeheer
 
Door: Nationale Recreatiegids