Beeld via persbericht "‘THE GARDEN OF EARTHLY WORRIES’ VAN DANIEL LIBESKIND vanaf 2 april 2019 OP PALEIS HET LOO", van Paleis het Loo (vrijdag 7 december 2018)

Prinses Beatrix opent dinsdagmiddag 2 april de tentoonstelling The Garden of Earthly Worries van Daniel Libeskind in de tuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

The Garden of Earthly Worries is een presentatie van vier metalen sculpturen van circa vier meter hoog van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Libeskind heeft de beeldhouwwerken speciaal ontworpen voor de tuin van Paleis Het Loo. De sculpturen symboliseren de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide. De kunstenaar noemt deze gassen bijproducten van menselijk handelen, die schade toebrengen aan de natuur. 
 

Contrast

 
Met de sculpturen wil Libeskind een contrast creëren met de 17e-eeuwse paleistuin die als een menselijke weerspiegeling van de perfecte natuur, het paradijs symboliseert. Het is voor het eerst dat er hedendaagse kunst wordt getoond in de tuin van Paleis Het Loo. De beelden zijn de komende jaren in de tuin te bezichtigen.
 

New York, Berlijn, Flevoland en Groningen

 
De in Polen geboren Daniel Libeskind (Łódź, 1946) is bij het grote publiek vooral bekend als architect van het 1 World Trade Center in New York en het Holocaustmuseum in Berlijn. In Nederland is werk van hem te vinden in Flevoland (Polderland Garden of Love and Fire) en langs de A7 bij Groningen (A Walk along the Border). De sculpturen die in de tuin van Paleis het Loo geplaatst worden zullen tot medio 2021 te zien zijn.
 

Door: Nationale Recreatiegids